Závody chrtů v pražském Motole nadchly publikum.

Závody chrtů v pražském Motole nadchly publikum. | foto:  Michal Šula, MAFRA

Lakované drápky, lázeň. Chrti závodí na ovále a pak jim dopřejí luxus

  • 0
Za pár minut odstartuje závod chrtů. V zázemí to však zatím vypadá, že páníčci své psy připravují spíš na módní přehlídku. Fence Dior schnou čerstvě nalakované nehty, Gucci dostává kolem krku luxusní obojek se svým jménem a ostatní psí závodníci si zatím užívají chládku v klimatizovaných padocích (boudách).

„Když se na to tak dívám, říkám si, jestli jsem se neměl radši narodit jako chrt,“ komentuje na tribuně příchod psů na závodní dráhu jeden z diváků na sobotním závodu v pražském Motole.

To už se ale prvních pět závodníků blíží k boxům na startovací čáře. Ve skutečnosti jde o závodnice. Fenky a psi totiž tentokrát běží zvlášť. „Fenky právě hárají. Proto se závod běží odděleně,“ vysvětluje Ladislava Jurková z Greyhound Park Motol.

Luxus pro chrty

Před závodem: V zázemí psy zkontroluje veterinář. Poté jsou odvedeni do klimatizovaných padoků a na stojanu visí luxusní obojky s jejich jmény. Fenka Dior se dokonce pyšní lakovanými drápky, které ladí k růžovému dresu. Po závodu: Psi mají v zázemí sprchu, následně je čeká magnetoterapie na uvolnění svalů a někteří psí závodníci si po dostihu dopřávají také lázeň.

Cassandra, Dior, Chandon, Thelma a Vuitton. Všechny závodnice už vyčkávají, až se otevřou dveře boxů a ony budou moct vyrazit za plyšovým zajícem. Ten je připevněn k ocelovému lanu, které vede podél dostihového oválu.

„Návnada musí nabrat rychlost. Rozjíždí se proto z druhé strany oválu a ve chvíli, kdy projíždí kolem startu, se automaticky otevřou boxy a psi za zajícem vyběhnou,“ popisuje Jurková. Když se tak stane, chrti se vyřítí ze svých boxů a za chvílí už běží rychlostí více než 60 kilometrů za hodinu. V cíli nakonec jen o pár centimetrů poráží růžovou favoritku Dior fenka Chandon v modrém dresu s číslem čtyři.

Zatímco fanoušci už mají o vítězi jasno, chrti za cílovou čárou nezpomalují a dál se ženou za atrapou zajíce. „Nemůžeme návnadu jen tak zastavit, pejsci by ji roztrhali,“ vysvětluje Jurková.

Povely při závodu nefungují

Jenže psy není snadné zastavit. Povely jsou totiž při honění falešného zajíce k ničemu. Sotva tak chrti proběhnou cílovou rovinkou, musí pracovníci areálu přehradit závodní dráhu speciální stěnou. U té po každém dostihu probíhá divoký odchyt jednotlivých psů. „Občas na sebe při závodu trošku zavrčí, ale to je normální. Jinak jsou hodní a neperou se,“ říká Jurková.

Dostat svého „mazlíčka“ do závodu podle ní není jen tak.

„Každý pejsek si musí na dráhu zvyknout. My navíc musíme před závodem vědět, kudy poběží. Jestli spíš vnitřkem oválu, nebo dál od návnady. Podle toho pak naše závodníky umisťujeme do boxů tak, aby se po startu nesrazili,“ vysvětluje Jurková. Další podmínkou pro účast je, aby psi nebyli agresivní.

Sotva běh skončil, vítězka Chandon zamířila na tribunu mezi diváky, kde za doprovodu dojemné hudby stanula na stupni vítězů. „Chandonka dnes vyhrála,“ opakuje moderátor a šikovného psíka opětovně chválí.

Fenka si úspěch podle svého výrazu zatím ještě nepřipouští a vypadá, že by se nejradši natáhla někam do chládku. Za chvíli se dočká. Čeká ji sprcha, klimatizace a za odměnu možná i lázeň. Na oválu se mezitím chystá další závod. Tentokrát poběží psi Moët, Kenzo, Gabbana, Gucci, Lousi a White.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž