Překážkové dostihy - ilustrační foto

Překážkové dostihy - ilustrační foto. | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Závodiště v Kolesách u Kladrub čeká letošní dostihová premiéra

  • 0
Zatímco pardubický hipodrom odpočívá, malebné závodiště v Kolesách čeká v sobotu třicet minut po třinácté hodině letošní dostihová premiéra. "Připraveno je osm dostihů: tři jsou rovinové a pět přes překážky," řekl hlavní pořadatel a majitel dostihového areálu Václav Sůra.

Zejména v překážkových dostizích se na provinčním závodišti nedaleko Kladrub nad Labem sejde slušná konkurence. Tím hlavním dostihem je Cena společnosti Elektrovasury, steeplechase na 4700 metrů.

Na startovní listině je jedenáct jmen. První dvě startovní čísla nesou favorité. Jedničku má ten největší, osmiletý hnědák Del Sole trenéra Josefa Váni.

Valach vyběhl letos na dostihových oválech pouze jednou a hned se představil v kvalifikačním dostihu na Velkou pardubickou. Vytrvaleckou trať na 5800 metrů dokončil na sedmém místě.

"Myslím, že to na něj bylo dlouhé. Kvalifikaci sice má, ale s majitelem zvážíme, jestli je Velká pro něj," řekl po dostihu ne zcela spokojený trenér Váňa. Do jeho sedla se vyhoupne tak jako pokaždé trenérův syn Josef Váňa mladší.

Cestu za vítězstvím se mu bude snažit znepříjemnit o rok mladší valach Sun Court, který se na dráhu vrátil po delší zdravotní pauze způsobené zraněním.

Letos však už ve dvou startech dokázal, že je v dobré kondici a zdravotní problémy jsou zapomenuty.

V úvodu dostihové sezony si z pardubického závodiště odvezl druhé a čtvrté místo. I v jeho třetím letošním startu se v jeho sedle objeví Josef Sovka.

Do boje o přední místa bude chtít zasáhnout také Jaady. Ten sice zůstává v majetku stáje Wrbna racing, ale od kmenového trenéra Čestmíra Olehly se přestěhoval k Milanu Theimerovi.

Dobrý výsledek se dá očekávat i od šestiletého Trezora, který ve svých třech letošních startech neskončil hůř, než čtvrtý. Spolehlivé výkony podává i klisna Marka.

Také v následujícím dostihu, Ceně stavebního podniku Přelouč, se představí zajímaví koně. Favoritem bude zejména kůň, který se ostatním rád stará o tempo dostihu - Ilex The Great.

Také klisna Mikeila se na konci července blýskla vítězstvím na závodišti v Albertovci. Dostihovým příznivcům asi není třeba připomínat, že je po matce sestrou jednoho z největších favoritů letošní Velké pardubické valacha Mandarina.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž