Zánět odložil návrat Hilgertové na vodu

P r a h a - Bez nejcennějšího podpisu dvojnásobné olympijské vítězky odcházeli dnes v poledne návštěvníci autogramiády českých medailistů ze Sydney. Kajakářka Štěpánka Hilgertová totiž dorazila na křest knihy nakladatelství Olympia "Sydney 2000" s obvázanou pravačkou a striktně se držela slibu, že nebude zanícené šlachy namáhat. Nepodepsala se ani autorům knihy, jejíž se stala kmotrou. Návštěvníkům však prozradila, že se rozhodla ještě nejméně rok pokračovat v závodní kariéře a chce startovat na MS 2001.

"Lékaři mi chtěli mi dát ruku do sádry, ale já jsem slíbila, že budu vzorná," omlouvala se kajakářka se zápěstím v pružném obinadle, která musela přerušit trénink i domácí práce. "Všichni doma kmitají, jen do žehlení se ještě nepustili," prozradila na manžela se synem.

Po olympijských hrách, odkud se už podruhé v životě vracela se zlatou medailí, Hilgertová přes měsíc odpočívala. Byla v lázních a užívala si dovolené. Během těchto klidních dní dospěla k názoru, že bude ještě nejméně rok závodit. "Dokonce jsem se do lodě těšila, šli jsme na vodu hned druhý den po příletu od moře," popisuje.

Přechod od teplého Rudého moře na chladnou Vltavu však skončil bolestivě. "Mám zánět šlach na zápěstí, údajně se to může udělat ze studené vody, nebo z dlouhého stereotypního pohybu," podivuje se. "Vždyť jsem zvyklá jezdit na vodě i v mrazu a nikdy se mi nic podobného nestalo."

Vinou zranění má další volné dny navíc, se kterými nepočítala. Přijdou vhod. "Po olympiádě jsem přožívala stejný shon, jako před čtyřmi lety po Atlantě. Musela jsem se naučit odmítat žádosti o rozhovory nebo pozvánky na besedy, protože se to do kalendáře už prostě nevešlo," říká. Jedné změny si však všimla: "Rozhovorů pro noviny a časopisy trochu ubylo, před čtyřmi lety mě nikdo neznal a všichni se mnou chtěli mluvit."

Ani teď ji však nezná každý. "Ještě se stane, že někde zkomolí mé jméno a na pozvánku honapíší s tvrdým Y. Často ze mě taky dělají Hilbertovou," podivuje se.

Rozhovorů možná ubylo, o to více se omílaly otázky o její budoucnosti. "Po olympijském závodě jsem kromě štěstí a úlevy cítila nechuť o tom vůbec uvažovat, ale během dovolené jsem pocítila chuť zase jezdit," říká.

Vodní slalom už však pro Štěpánku nebude tím jediným na světě: "Budu chtít zařadit do svého programu i jiné věci. Ráda bych se vrátila ke studiu na vysoké škole." V posluchárně byla naposledy po Atlantě 1996, a pak studium přerušila. Je v polovině pětiletého dálkového studia na FTVS, obor tělesná výchova a sport. "Můžu si vybrat směr dalšího studia mezi učitělským, trenérským a manažerským. Chci psát diplomku o vodním slalomu, a tak asi zůstanu u trenérství."

Na protekci nehodlá jako dvojnásobná vítězka olympijských her spoléhat, i když přiznává: "Při doplňkových sportech by kantoři občas mohli přimhouřit očko. Teď mě například čeká krasobruslení a já jsem na bruslích nikdy nestála," přiznává sportovkyně, která i v době, kdy řeky zamrzají dál trénuje mezi krami v divokých peřejích.

Třetí zlato za ústupek při zkoušce slibovat nebude. "O olympiádě v Aténách vůbec nepřemýšlím, rozhoduji se z roku na rok, teď myslím jen na mistrovství světa, které bude za rok v Americe."

Hilgertová v peřejích


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž