Miloš Apeltauer

Miloš Apeltauer | foto: Radek Cihla, MAFRA

Z hokejisty Apeltauera se stal reprezentant v short tracku

  • 0
Miloš Apeltauer hrál do třinácti let hokej. Na ledě zůstal, jen nazul brusle s dlouhými noži. Rychlobruslení na krátké dráze ho baví. "Protože mi to jakžtakž jde," říká.

Ze Sparty do Letňan a pak ještě o stupeň níž do Benátek nad Jizerou. Uvadající hokejová kariéra Miloši Apeltauerovi nakonec pomohla. Díky angažmá v Benátkách poznal short track a bylo rozhodnuto. Jednu sportovní etapu života ukončil a tu druhou, mnohem úspěšnější, začal.

V současnosti osmnáctiletý závodník startoval na mistrovství Evropy v rychlobruslení na krátké dráze vMladé Boleslavi. "V pátek a v sobotu to nebylo ono. Měl jsem problémy s nožem, což je polovina úspěchu. Ale v neděli jsem si spravil chuť," připomíná 13. místo v závodě na 1 000 metrů. Celkově nakonec skončil šestatřicátý.

Apeltauer je k sobě kritický. Když mluví o hokeji, bez okolků přiznává: "Vážně jsem byl špatnej hráč."

Zrovna tak vidí nedostatky i v době, kdy začínal se short trackem, což bylo ve třinácti letech. "Docela jsem to flákal. Pořádně trénuju až poslední tři roky," vypráví.

Co Apeltauer zameškal v minulosti, dohání teď. "Ráno před školou chodím běhat a odpoledne mám tréninky," říká student pražského soukromého Gymnázia Arcus.

Z Horních Počernic, kde bydlí, každý den dojíždí do Benátek nad Jizerou na tréninky se svým o dva roky starším bratrem Jakubem. I ten se dal na short track.

rychlobruslení na krátké dráze

"Brácha věděl, že chce zkusit nějaký podobný sport, takže jsme začínali společně. Hecujeme se, ale občas na sebe býváme i dost sprostí," prozrazuje Miloš Apeltauer.

Situaci by mu výrazně usnadnila možnost trénovat v Praze, jenže tam je short track neznámým pojmem. "Benátky jsou nejbližší varianta. Ještě vím o tom, že se trénuje v Náchodě a ve Žďáru nad Sázavou," vysvětluje Apeltauer. "Naštěstí je paní ředitelka ve škole fajn a bez problémů mě uvolňuje i na zahraniční závody."

Také díky tomu Apeltauer loni vyhrál juniorský evropský pohár v Mnichově a v únoru se chystá na juniorské mistrovství světa do australského Melbourne. "Když se mi tam zadaří, třeba mě trenér potom vezme i na seniorské mistrovství světa do Šanghaje," přemýšlí Apeltauer.

A dlouhodobá vize? "Po maturitě mi bude zbývat ještě rok do kvalifikace na olympiádu v Soči," naznačuje plán.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž