Skikrosař Tomáš Kraus na cyklistickém úseku Adrenalin Cupu 2010

Skikrosař Tomáš Kraus na cyklistickém úseku Adrenalin Cupu 2010 | foto: adrenalincup.com

Z extrému do extrému. Kraus, Huříková i Kožíšek míří na Adrenalin Cup

  • 0
Hned v cíli minulého ročníku se zařekl: "Kolo? Už nikdy!" Dvojnásobný mistr světa ve skikrosu Tomáš Kraus přesto letos znovu kývl na pozvánku k účasti na Adrenalin Cupu, extrémnímu závodu čtyřčlenných štafet. Tentokrát pojede na kajaku.

"Je to dobrá volba," ujišťoval se Kraus. Jako finišman svého týmu hupsne do kajaku a bude se 5 kilometrů plácat po řece Ostravici. "Radši se moc neptám, do čeho jdu. Před měsícem jsem natrénoval eskymáky, snad to zvládnu."

Spolu s ním se v Ostravici ve stínu Lysé hory představí řada známých osobností. Do běhu, který tradičně českou obdobu slavného rakouského Dolomitenmanna načíná, vyrazí třeba běžec na lyžích Dušan Kožíšek.

Už dvakrát se střihl 16kilometrový výběh na Lysou horu s převýšením 1250 metrů, loni šlapal v pedálech. "Hlásím comeback," povídal specialista na lyžařské sprinty. "Kolo je strašně náročné, ten sjezd byl nebezpečný, zvlášť, když bylo po dešti. Letoš poběžím. A kajak? To nechávám až někdy do budoucna."

Běžci pošlou na svůj díl dřiny paraglidisty, od těch zase převezmou štafetu bikeři. Mezi nimi třeba skokan na lyžích Roman Koudelka, snowboardkrosař Michal Novotný nebo Tereza Huříková.

"Závod zařadím pro zpestření tréninku," pronesla nejlepší česká bikerka. "Taky proto, že bydlím za kopcem."

Kolík do finiše přiveze na kajaku mimo Krause třeba dvojnásobný olympijský medailista ve vodním slalomu, kanoista Jaroslav Volf. "Snad se do cíle nějak dostanu," dumal.

I Volf původně zvažoval jinou disciplínu, než která ho živí. Nakonec ale zůstal u fochu. "O běhu jsem rozhodně neuvažoval," ujistil. "Ale napadlo mě kolo. Jenže vím, že ti, co jezdí mnohem víc, měli problémy. Budu se držet pádla."

Závod SMS.cz Adrenalin Cup letos 25. června oslaví patnáct let existence. A snad jako dárek dostal po pětileté přestávce opět statut oficiálního mistrovství republiky v extrémních sportech.

Aktuálně je ve startovce 40 týmů. "Ale ještě týden zbývá a očekáváme jich kolem šedesátky," pronesl ředitel závodu Martin Kráčalík.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž