Z cesty! Lidožrout Mike se vrací

  • 7
Youngstown, Praha - Hannibal Lector světového boxu se vrací. „Masožravá příšera“ jménem Mike Tyson jde opět do ringu. V pátek se v americkém Youngstownu postaví v exhibici proti tréninkovému partnerovi Coreymu T-Rexovi Sandersovi a zahájí tím takzvané Mike Tyson World Tour, sérii zápasů proti různým soupeřům.

Loni v červnu ukončil jeden z nejslavnějších boxerů všech dob profesionální kariéru, v níž nasbíral 50 výher, z toho 44 k.o., proti šesti porážkám.

„Nebudu už v boxu překážet,“ pronesl hořce, avšak po patnácti měsících je znovu mezi provazy. „Dělám to pro sebe, mám nadváhu a hrozně kouřím,“ vysvětluje.
Jenže málokdo mu to věří. Pravým důvodem comebacku budou zřejmě astronomické dluhy.

Dluží 15 miliard
Mike Tyson je perpetuum mobile na dluhy. Některé odhady mluví o tom, že je ve ztrátě – a teď se podržte – 15 miliard korun! Muž, který se mohl za výdělky topit do konce života v pohádkovém luxusu, vyhlásil před třemi lety bankrot.

„Jak jsem mohl tak rychle rozházet tolik peněz? Bylo to tak jednoduché: co jsem viděl, to jsem hned musel mít,“ přiznává Tyson upřímně.

Drahá auta, luxusní rezidence, nákladné oblečení, diamanty, šperky, zástupy vydržovaných žen a 200 osobních zaměstnanců. Za útraty boxera by nějaký čas slušně fungovala menší rozvojová země. Když u něj úředníci zjišťovali rozsah majetku, nemohl si vzpomenout, co se stalo s přepychovým vozem Rolls-Royce, který si před časem pořídil...

Atak je Tyson zpátky. Čistě matematicky vzato mnohem chudší, než když s boxem coby chlapec z ulice začínal. A s navždy pošramocenou pověstí muže rozsévajícího kolem sebe zlo.

Jenže právě to z něj dělá obrovské lákadlo. Na jeho premiéru v Youngstownu je dávno vyprodáno. „Penězi z exhibic nezalepím všechny dluhy,“ přiznává boxer.
„Ale aspoň se zbavím depresí.“

Už nejsem Mike Tyson
Na tiskové konferenci před nynějším turné se Tyson posadil v italské restauraci a spustil: „Je to legrační, ale nejsem Mike Tyson...“ Přítomní se po sobě zmateně rozhlíželi.

Změnil snad boxer jméno? Cassius Clay se přece také stal slavným Muhammadem Ali, když konvertoval k muslimství. A na stejnou víru se obrátil i Tyson, když si odpykával šestileté vězení za znásilnění.

Ale ne, žádné přejmenování. Boxer to myslel jinak: „Nejsem Mike Tyson, protože mi není dvacet a nejdu nikomu vystřelit mozek z hlavy.

Takového chlapa už neuvidíte. Ale nudit vás nebudu.“ Nebylo to jediné překvapení, které Tyson na tiskovce přichystal. Největší přišlo, když oznámil, že se může v rámci turné utkat s ženou.

„Ne, nedělám si legraci,“ musel pak opakovat stále dokola. Jeho „vyvolenou“ je profesionálka Ann Wolfová, s bilancí 21 zápasů – jedna porážka. „Zápas s Ann není dobrý nápad a nikdy k němu nedojde,“ prohlásil však promotér boxerky Russ Young.

I tak bude Tyson fascinovat. Před dvaceti lety se stal historicky nejmladším mistrem světa v těžké váze a od té doby jeho příběh uchvacuje. Znásilnění, hubatá prohlášení, bouračky, drogy, sexuální orgie. A také nejskandálnější zápas v dějinách boxu, kdy v roce 1997 ukousl krajanu Holyfieldovi kus ucha. Od té doby se mu přezdívá Kanibal.

„Svět mě nenávidí a já nenávidím jej,“ tvrdí nepokrytě. V pátek po dlouhém čase zase uslyší: „Ring volný, lidožroute!“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž