DALŠÍ ÚTOK NA ZLATO. Martinu Sáblíkovou čeká o víkendu mistrovství světa ve čtyřboji.

DALŠÍ ÚTOK NA ZLATO. Martinu Sáblíkovou čeká o víkendu mistrovství světa ve čtyřboji. | foto: AP

Wüstová slibuje odvetu. Pro Sáblíkovou začíná boj o zlato ze čtyřboje

  • 4
Plakát Rusa Skobreva zve ke světovému šampionátu rychlobruslařů ve čtyřboji, ale mnohem víc než soutěž mužů bude české fanoušky v Moskvě zajímat klání žen. Vždyť Martina Sáblíková může po loňském bronzu opět usilovat i o medaili nejcennější. "Je relativně zdravá a je dobře připravená," tvrdí její kouč Petr Novák.

Sáblíková toho času sedí na trůnech olympijské vítězky, mistryně světa ze šampionátu na jednotlivých tratích, vítězky Světového poháru i mistryně Evropy ve čtyřboji. Dostupné jsou vlastně už jen dva trůny, světový ve čtyřboji a světový ve sprinterském čtyřboji. O ten sprinterský nikdy usilovat nebude, zbývá tedy velký čtyřboj.

Ale jako obvykle od ní uslyšíte opět jen: "Jakoukoliv placku beru." Ač se stala suverénní evropskou šampionek vícebojařek, navíc s výrazným náskokem před Nizozemkou Wüstovou, tentokrát varuje: "Ireen bude největší favoritkou. Zvlášť pokud bude mít formu z poháru v Hamaru."

MS ve čtyřboji

Program - sobota: od 12:00 SEČ postupně 500 m žen, 500 m mužů, 3000 m žen, 5000 m mužů (přenos ČT4 od 11:50 a 13:10).
Neděle: od 12:00 postupně 1500 m žen, 1500 m mužů, 5000 m žen, 10 000 m mužů.

Jak Sáblíková, tak Wüstová dobře vědí, že zatímco v Budapešti se utkaly na otevřeném oválu, který mnohem víc sedí Češce, tak v Moskvě se střetnou pod střechou, kde je Nizozemka naopak jako ryba ve vodě. "Bude to úplně jiný závod než v Budapešti, uvidíte," tvrdí Wüstová.

Další vážnou konkurentkou, která přibude, je Kanaďanka Nesbittová, letos excelentní ve sprintech i na 1500 metrů.

"Ale těch žen, které budou usilovat o medaili, je tu tentokrát daleko víc," říká Novák. "Z Nizozemek ještě Leenstraová a možná i de Vriesová, z Kanady také Klassenová a samozřejmě opět i Němka Pechsteinová. Opravdu budeme spokojení s jakoukoliv medailí."

Veteránka Pechsteinová už má ze světových čtyřbojů medailí jedenáct, v roce 2000 byla naposledy zlatá a v roce 2006 naposledy na stupních. Minulý týden předčasně odjela z Hamaru s bolavými zády, ale v Moskvě se nyní hlásí zpět. "Normálně trénuje," sleduje český kouč.

Šampionky a Sáblíková ve čtyřboji od roku 2006

Calgary 2006: Klassenová (Kan.), ... 9. SÁBLÍKOVÁ
Heerenveen 2007: Wüstová (Niz.), ... 5. SÁBLÍKOVÁ
Berlín 2008: van Deutekomová (Niz.), ... 5. SÁBLÍKOVÁ
Hamar 2009: SÁBLÍKOVÁ
Heerenveen 2010: SÁBLÍKOVÁ
Calgary 2011: Wüstová (Niz.), ... 3. SÁBLÍKOVÁ

Sáblíková si minulý týden po startu na 1500 metrů v Hamaru postěžovala: "Starty na kratších tratích jsou pro mě zatím katastrofa. Musím s tím do začátku závodů v Moskvě něco udělat."

Co tedy udělali? "Kdovíjak speciálně jsme to netrénovali," říká Novák. "Kdybychom to přeháněli, hrozilo by, že Martině odejdou třísla a úpony. Ale věřím, že i pětistovku zvládne."

Úvodní a zároveň nejkratší disciplína čtyřboje bude opět důležitým stavebním kamenem k úspěchu Sáblíkové. "Chtělo by to čas kolem 40,5," říká ona. Novák přemítá: "Na Nesbittovou by v ní mohla ztratit tak půldruhé vteřiny. Ale na Wüstovou by měla ztratit míň."

Když trenér pozoruje jejich věčnou nizozemskou soupeřku, říká: "Je letos fakt dobře připravená, i na trojku. Navíc v Nizozemsku je titul ze čtyřboje hodnocený opravdu vysoko."

Vzápětí však dodává: "Ale pozor, je to mistrovství světa a tady ta psychika hraje obrovskou roli." S Novákovou svěřenkou sice mnohokrát před významným závodem cloumaly nervy, ale pak šla na led a předvedla úžasný výkon. "Martina tu pojede dobře," slibuje i za ni dopředu Novák. "A co předvedou ty ostatní, na to si počkáme."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž