WinTrialu hvězdy nechyběly

Nové Město na Moravě - Letošní čtvrtý ročník Mistrovství České republiky v zimním triatlonu, který se pravidelně koná v Novém Městě na Moravě, se tentokrát musel obejít bez dvou největších hvězd. Trojnásobný šampion Slovák Patrik Kúril i vítězka prvních dvou ročníků Petra Letenská totiž v létě loňského roku utrpěli vážná zranění.

"S Patrikem i Petrou je to dlouhodobá záležitost," vysvětluje ředitel novoměstkého závodu Jiří Chaloupka. "Patrik necítí část nohy a Petra pravděpodobně půjde ještě na jednu operaci, protože zraněnou ruku nemůže pořádně zatěžovat."

Přesto se v sobotu ve skiareálu Obora v Novém Městě na Moravě sešla dostatečně silná konkurence.

"Úroveň mistrovství neutrpěla, protože účast hlavně české a slovenské triatlonové špičky byla hojná," uvedl Chaloupka.

Pořadatelé se tentokrát museli vyrovnat i s nepříznivými podmínkami.

"Počasí nás zase trochu vypeklo. Mráz přišel asi tak o pět hodin později než měl," stěžuje si Chaloupka.

Organizátoři závodu tak museli původně plánovaný devítikilometrový úsek na horském kole o dva kilometry zkrátit. "Trať byla v některých místech tak zdevastovaná, že už by to s cyklistikou nemělo nic společného," vysvětuje Chaloupka.

V kategorii mužů došlo k překvapení, když vyhrál Ondřej Hakl.

"Ten se zimnímu triatlonu v loňské sezoně nevěnoval, takže se nevědělo, v jaké přijede formě. Ale zvítězil celkem suverénně," říká Chaloupka.

"Sám jsem trochu překvapený, protože jsem spíše cyklista. Vyloženě neběhám a lyžím se věnuji pouze v tréninku," přiznal Hakl. "Přesto jsem si věřil, v poslední době se mi totiž jezdilo dobře."

Na druhém místě dokončil s půlminutovou ztátou svůj první zimní triatlon Pavel Brýdl. "Pavel je reprezentantem v běhu do vrchu a špičkový běžec na lyžích. Ale nečekali jsme, že pojede tak dobře na kole. I za těhle těžkých podmínek zajel skvěle," uvedl Chaloupka.

Úsek na horském kole naopak překazil medailové plány domácího závodníka Jiřího Žáka, který nakonec skončil až ve druhé desítce. "Jirka není pro kolo tak technicky vybavený a tyhle podmínky mu nevyhovovaly," uvedl Chaloupka.

Mezi ženami s přehledem zvítězila obhájkyně loňského titulu Šárka Grabmüllerová. "Zvítězila poměrně suverénně," dodal Chaloupka.

Zimní triatlon, WinTrial 2006, mistrovství republiky (7, 7, 10 km):
Muži:
1. Hakl (Merida tým) 1:29:37, 2. Brýdl (X Air Ostrava) -30, 3. Fišnar (Scania Apache tým) -1:50.
Ženy: 1. Grabmüllerová (B+H České Budejovice) 1:42:57, 2. Kalinová (SR) -3:27, 3. Vodičková (Bižuterie Jablonec) -12:02.

NÁROČNÝ SPORT. Zimní triatlon se skládá z běhu, jízdy na kole a běhu na lyžích.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž