Vyhrál Shapley, celkově vede Sosenka

Beroun - Druhou etapu cyklistického závodu Ytong Bohemia Tour vyhrál Novozélanďan Bryce Shapley z belgické stáje Flanders. Celkové vedení si udržel Ondřej Sosenka jezdící za polskou stáj CCC Mat. Na jezdce dnes čekalo sedm okruhů o celkové délce 126,5 kilometru a celkem pět vrchařských prémií. Rozhodující únik se zrodil již na 22. kilometru, kdy ujela pětice Přecechtěl, Shapley, Slovák Riška, Purmenský a Hekele. Po deseti kilometrech se na ně dotáhl Hrazdíra a za začínajícího deště získala šestice ve čtvrtém okruhu největší náskok kolem 3:15 minut.

V čele pelotonu udávali tempo především závodníci celku CCC Mat, hájící Sosenkův žlutý trikot, a cyklisté stáje Wüstenrot-ZVVZ, protože Hrazdíra se Shapleyem ohrožovali třetí místo jejich kolegy Tesaře. Náskok však začali snižovat až v předposledním kole a v té chvíli se skupina začala dělit.

Defekt vyřadil z boje o přední místa Purmenského a ve stoupání nestačil Hekele. Po
útoku Shapleyho, který do té doby ani jednou skupinku netáhl, vydržel s Novozélaďanem jen Hrazdíra.

Vedoucí dvojice stíhací jízdě pelotonu odolala a ve spurtu se Hrazdíra musel sklonit před svým soupeřem. "Nestřídal celou dobu, co jsme byli v úniku. Dělal, že nemůže a vůbec nám nepomohl. Já naopak chtěl udržet co největší náskok, protože mi šlo o celkové pořadí.

Z jeho strany to rozhodně nebylo fair play," říkal Hrazdíra, rozzlobený na soupeře, ale spokojený se druhým místem. Hlavní pole přivedl do pásky spurtující Tesař. "Se třetím místech bych měl být spokojený, ale rozhodně nejsem, protože přede mnou skončili dva jezdci, kteří mě předstihli v celkovém pořadí. Zítra to však bude těžká etapa, dnes se jistě hodně vydali a síly by jim měly chybět," řekl Tesař.

S malým odstupem za skupinou přijel Sosenka, který necelý kilometr před cílem v ochranné zóně upadl. To znamená, že mu rozhodčí započítali čas Tesaře, takže uhájil vedoucí postavení před Kadlecem. Na třetí místo se posunul Shapley.

Výsledky 2. etapy (126,5 km): 1. Shapley (N. Zél.) 3:25:25, 2. Hrazdíra (ČR) stejný čas, 3. Tesař, 4. Přecechtěl (oba Wüstenrot-ZVVZ), 5. Zamana (Pol.), 6. L. Kejval (PSK Remerx), 7. Kadlec (ČR), 8. Benčík (Wüstenrot- ZVVZ), 9. Lauka (Něm.), 10. Skiba (Pol.), 11. Sosenka (CCC Mat) všichni -43.
Průběžné pořadí: 1. Sosenka 8:20:53, 2. Kadlec -4, 3. Shapley -5:00, 4. Hrazdíra -5:05, 5. Tesař -5:43, 6. Benčík -5:44, 7. Zamana -5:58, 8. Skiba -6:00, 9. Lauke -6:12, 10. Faltus (Agro Adler) -7:05.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž