Šachy

Šachy

Vrchol šachového festivalu v Pardubicích startuje dnes

"Zahřívací" partie skončily, ale ten opravdový vrchol ještě ani nezačal. Přestože mezinárodní festival Czech Open je už týden v plném proudu a zasáhly do něj stovky hráčů z celého světa, teprve dnes na sebe strhne pozornost všech elitních šachistů.

Přesně v 15 hodin totiž začíná Otevřený velmistrovský turnaj.

"S tvrzením, že zahřívací kola máme za sebou, bych trochu polemizoval," řekl ředitel festivalu Jan Mazuch. "Vždyť například nabitý turnaj v Go přenášel specializovaný televizní kanál a sledovaly jej tisíce lidí na celé zeměkouli."

Už ve středu předvedla své umění zřejmě největší hvězda. Osmý šachista světa Shakhriyar Mamedyarov z Ázerbájdžánu však stejně jako skvělé pardubické duo Láznička, Movsesjan a další velcí hráči dal přednost turnaji v rapid šachu. "Nebudou hrát o body do světového žebříčku, ale většina z nich si pobyt v Pardubicích prodlouží a budou rozebírat partie z velmistrovského turnaje pro širokou veřejnost," poznamenal Mazuch.

Tím jsme se oklikou dostali zpět k festivalovému vrcholu. I mezi stovkami přihlášených lze vystopovat favority.

Mezi nesmrtelné legendy se může zapsat Vlastimil Babula. Čtyřiatřicetiletý hráč z klubu A64 Grygov vloni jako první šachista v devatenáctileté historii mezinárodního festivalu Czech Open zopakoval triumf... A dnes zasedne k první partii s přáním opět kralovat. "Ale první kolo bude hodně krušné. Tyto zápasy jsou ošidné, protože soupeř je o dost slabší a může jen získat," zamračil se Babula.

S visačkou favorit číslo jedna půjde do turnaje Boris Gračev.

Ruského velmistra k tomu opravňuje jeho nejvyšší ELO rating a aktuální forma. Zkomplikovat život se mu budou snažit jeho krajan Vladimir Potkin nebo domácí Zbyněk Hráček.

"Jenže zrovna tak se může stát, že zazáří některý ze šachistů z bývalého Sovětského svazu, o kterém předtím nikdo a nikdy neslyšel. Rusové mají nevyčerpatelnou zásobárnu talentů," pronesl ředitel festivalu.

O prémii 75 tisíc korun pro vítěze mohou snít i pardubičtí borci. Vždyť jména jako Jan Bernášek, Martin Petr nebo Luboš Roško už vzbuzují respekt i u největších festivalových hráčů.

Vítěze určí devět kol. Komu bude ČEZ Arena aplaudovat v neděli 27. července, kdy je na programu slavnostní vyhlášení výsledků?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž