Volejbalová Evropa zamíří v září do Česka

O s t r a v a - Vítkovický Palác kultury a sportu a zimní stadión v Porubě budou hostit mistrovství Evropy volejbalistů, které se v Ostravě uskuteční od 8. do 16. září příštího roku. Čeští reprezentanti jako domácí sehrají svou skupinu ve Vítkovicích, kde se bude hrát i semifinále a závěrečný boj o titul. Jména svých soupeřů se český tým, obhajující čtvrté místo z loňského ME ve Vídni, dozví 22. června, kdy se uskuteční na ostravské radnici jak losování evropského šampionátu mužů, tak i žen. Ty sehrají svůj turnaj rovněž v září v Sofii.

Čeští volejbalisté si vyzkoušejí vítkovickou halu už koncem června. V den losování jim totiž začne třídenní kvalifikační turnaj o účast na mistrovství světa 2002 v Argentině. O přímý postup budou bojovat s Ukrajinou, Slovinskem a Maďarskem, druhému celku konečné tabulky zůstane teoretická šance. Předseda organizačního výboru evropského šampionátu Antonín Lébl na dnešní tiskové konferenci řekl, že turnaj je již po všech stránkách zajištěn.

"V Ostravě jsou kvalitní haly i ubytování v hotelech Imperial, Atom a Harmony. Navíc nám ve všech směrech vyšlo vstříc město," řekl Lébl. "Ostravský primátor Evžen Tošenovský, bývalý ligový hráč, je velkým příznivcem volejbalu, takže i to je zárukou toho, že Ostrava bude na šampionát perfektně připravena," doplnil zástupce města v organizačním výboru Petr Vaněk.

Mistrovstvím Evropy mužů vyvrcholí oslavy 80 let existence českého organizovaného volejbalu. První významnou akcí v České republice´v roce 2001 však bude evropský šampionát kadetů a kadetek od 16. do 22. dubna v Liberci, Turnově a Českém Dubu.

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž