Volejbalistou století může být Čech

L a u s a n n e - Mezi 36 kandidáty na nejlepšího volejbalistu století, který bude slavnostně vyhlášen v sídle Mezinárodní volejbalové federace FIVB v Lausanne 28. listopadu, jsou i dva čeští zástupci - dvojnásobný mistr světa Josef Musil a majitel zlata ze světového šampionátu 1966 Drahomír Koudelka. Československá reprezentace, která vyhrála před 44 lety mistrovství světa ve Francii, je navíc v nominaci na nejlepší mužský tým století a český volejbal má zástupce i mezi jedenácti slavnými trenéry: Josef Kozák se ocitl ve společnosti například Argentince Julia Velaska, Japonce Jasutaky Macudairy nebo Američana Douga Beala.

Obecně se očekává, že o prvenství ve všech kategoriích se podělí volejbalové velmoci Itálie, USA, Rusko, Japonsko a Kuba. Zájemci mohou hlasovat do půlnoci 27. listopadu na internetové
stránce FIVB (www.fivb.ch). O den později zasedne speciální devítičlenná komise odborníků, v níž je i český člen správní rady FIVB Miloslav Ejem, která sečte hlasy a oznámí výsledky ankety.

O individuální cenu se budou ucházet mezi muži takové hvězdy jako Karch Kiraly z USA, Italové Lorenzo Bernardi s Andreou Zorzim, Rus Alexander Savin a Nizozemec Ron Zwerver, kteří by měli dostat nejvíce hlasů. V ženské konkurenci 21 volejbalistek se očekává triumf buď Kubánky Regly Torresové, nebo japonské hvězdy olympijského týmu z roku 1964 Takako Takagiové.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž