Kajakářka Štěpánka Hilgertová.

Kajakářka Štěpánka Hilgertová. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Kajakářka Hilgertová míří už na svou šestou olympiádu. Ve 44 letech

  • 11
Štěpánka Hilgertová dostane šanci ke svému třetímu olympijskému triumfu. Čtyřiačtyřicetiletá kajakářka vyhrála závěrečný závod domácí kvalifikace vodních slalomářů v Českých Budějovicích. Letošní londýnská olympiáda bude už její šestou.

V Londýně bude startovat ve vodním slalomu stejná česká sestava jako na minulých hrách v Pekingu. Už po sobotním závodu měl jistou nominaci kajakář Vavřinec Hradilek, v dramatické bitvě si účast na OH vybojovali díky nedělním vítězstvím kanoista Stanislav Ježek a deblkanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek, kteří budou obhajovat stříbro.

Nominaci na OH si vyjel i kanoista Stanislav Ježek.

Hilgertová bojovala o místo pro Londýn s dvaadvacetiletou Kateřinou Kudějovou, jež měla po polovině kvalifikace navrch. Zkušená kajakářka se však vrátila do hry sobotním vítězstvím v prvním závodu v Českých Budějovicích, který její rivalka pokazila. Šampionka z Atlanty 1996 a Sydney 2000 si tím zajistila pro tuto sezonu účast v reprezentaci a dnes přidala i nominaci na olympiádu.

"Před nominací jsem byla realista. Věděla jsem, že Kudějová jezdí dobře, že si tu olympiádu klidně může vyjet. To mi pomohlo, nebyla jsem na to upnutá, i když jsem samozřejmě chtěla. Ale nebyla jsem sama před sebou pod takovým tlakem," uvedla Hilgertová.

"Věděla jsem před startem, že to Káča (Kudějová) jela slušně, ale můj čas byl neuvěřitelný, i když jsem to po startu trochu pokazila. Překvapilo mě to," prohlásila.

Na šesti olympijských hrách dosud z českých sportovců startovali pouze veslaři Václav Chalupa s Jiřím Ptákem a běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. Ta má ale vedle pěti zimních her na kontě i jednu účast na letních hrách v závodě horských kol.

Mezi kanoisty by do Londýna odjel v případě vítězství Vítězslav Gebas. Ježek však v dramatu neponechal nic náhodě a hravě porazil i dalšího adepta Jana Maška, svého švagra. "Kdybych to nezvládl tady, nezvládl bych to ani na OH a neměl bych tam co dělat," řekl Ježek. "Byl jsem nervózní, pořád se na to někdo ptal. Lidi to řeší a mají potřebu se dělit, kdyby si to nechali pro sebe..." usmál se.

Volf se Štěpánkem bojovali o Londýn se svými tréninkovými parťáky Ondřejem Karlovským a Jakubem Jáněm, které museli porazit. Loni přitom dvojnásobní olympijští medailisté chyběli v tříčlenné české reprezentaci. "Asi to mělo přijít. Naštěstí letos jsme zpátky," radoval se Volf.

Štěpánek bral návrat do reprezentace a nominaci na olympiádu jako zadostiučinění. "Že jsme nehodili flintu do žita a celé léto jsme na sobě pracovali," řekl. Karlovského s Jáněm přizvali do skupiny loni na podzim. "Pomohlo to oběma. Máme skvělé parťáky do tréninku a přál bych jim to, kdyby se na OH dostali oni," uvedl Štěpánek. "Šlapou nám na paty, to je pro všechny přínosné," řekl Volf.

Společně pojedou na čtvrtou olympiádu, z medailí jim chybí zlato. "Bylo by to hezké, ale teprve teď jsme postoupili," prohlásil Štěpánek. Do her zbývají tři měsíce, které využijí k tréninku. "Teď jsme odpočívali, takže do toho šlápneme. Určitě budeme na medaili pomýšlet," dodal Volf.

Závod Českého poháru a olympijské kvalifikace ve vodním slalomu v Českých Budějovicích

Muži
C1:
1. Ježek (USK Praha) 86,18 (0 trestných sekund), 2. Indruch (Dukla Brandýs nad Labem) 90,80, 3. Gebas (USK Praha) 90,89.
Konečné pořadí nominace: 1. Ježek 31 bodů, 2. Gebas 27, 3. Mašek (USK Praha) 25.

C2: 1. Volf, Štěpánek 94,01 (2), 3. Kašpar, Šindler 94,17 (0), 3. Přinda, Havlíček (všichni Dukla Brandýs nad Labem) 97,62.
Konečné pořadí nominace: 1. Volf, Štěpánek 31, 2. Karlovský, Jáně (Dukla Brandýs nad Labem) 29, 3. Kašpar, Šindler 25.

K1: 1. Hilgert ml. (Dukla Brandýs nad Labem) 84,78 (0), 2. Přindiš (USK Praha) 85,24, 3. Vondra (Dukla Brandýs nad Labem) 87,78 (4).
Konečné pořadí nominace: 1. Hradilek (USK Praha) 32, 2. Hilgert 25, 3. Přindiš 24.

Ženy
K1: 1. Hilgertová (Dukla Brandýs nad Labem) 96,38 (0), 2. Kudějová 98,91, 3. Sehnalová (obě USK Praha) 99,10 (4)
Konečné pořadí nominace: 1. Hilgertová 31, 2. Kudějová 29, 3. Ornstová (Dukla Brandýs nad Labem) 23.

C1: 1. Hošková (USK Praha) 119,80 (2).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž