KNOCK-OUT. Američan Floyd Mayweather (vlevo) srazil na zem nepřipraveného

KNOCK-OUT. Američan Floyd Mayweather (vlevo) srazil na zem nepřipraveného krajana Ortize a sebral mu titul mistra světa organizace WBC. | foto: AP

VIDEO: Přišel se omluvit, soupeř boxera knokautoval a sebral mu titul

  • 19
Po více než roce se hvězdný profesionál Floyd Mayweather vrátil do ringu a okamžitě pobouřil boxerský svět. V duelu o světového šampiona organizace WBC dvěma ranami skolil soupeře, který se mu přišel omluvit za nečistý úder. Mistrovský pás si takhle našel cestu k novému majiteli.

Čtyřiatřicetiletý Američan Mayweather ještě nikdy v profesionálním ringu neprohrál, svůj 42. triumf ale získal velmi sporným způsobem. Sporným i v nepříliš férovém prostředí profi-boxu.

Floyd Mayweather

Americký boxer je jednou z největších hvězd profesionálního ringu. Titul organizace WBC měl v držení už v letech 2006 a 2007, v kariéře byl mistrem světa v celkem pěti váhových kategoriích. Naposledy boxoval v květnu 2010, kdy vyhrál zápas s Shanem Mosleym. Od té doby na sebe ale poutal pozornost spíše mimosportovními aktivitami. Byl obviněn z domácího násilí nebo krádeže. Za sobotní zápas získal minimálně 25 milionů dolarů.

Ve čtvrtém kole zápasu welterové váhy o mistra světa podle organizace WBC rozhodčí zápas přerušil, aby napomenul Victora Ortize a odebral mu bod. Američan totiž svého krajana zatlačil do rohu a úmyslně ho trefil hlavou.

Ortiz pak uprostřed ringu přistoupil k soupeři a omluvil se. Dokonce jej lehce objal. Když ale se svěšenými pažemi začal ustupovat, Mayweather se napřáhl a nepřipraveného soupeře dvěma rychlými údery sestřelil na zem.

Tam Ortize rozhodčí odpočítal. "Dotkli jsme se rukavicemi, souboj tím znovu začal. Trefil jsem ho levou, pak pravou a ukončil zápas," obhajoval se Mayweather.

Vítěze diváci neoslavovali. Bučeli a pískali, zatímco Mayweather vítězně křepčil a otřesený Ortiz se pokoušel vstát.

"V ringu se musíte pořád krýt. Já se chránil celý zápas, proto jsem vyhrál. Když bude chtít odvetu, dostane ji," prohlásil boxer, který se k zápasům vrátil po šestnáctiměsíční pauze.

zdroj: www.youtube.com

Ortiz s výkladem vítěze nesouhlasil. Bránil se, že inkasoval úder dřív, než rozhodčí dal pokyn k pokračování zápasu. "Najednou bum, sundal mě," divil se. Přesto se po duelu nerozčiloval. Usmíval se a Mayweathera vzal kolem ramen.

Naštvaný byl spíše na rozhodčího, ten ale také svou vinu odmítl. "Čas běžel, boxeři by měli být v krytu. Mayweather neprovedl nic proti pravidlům," konstatoval ringový sudí Victor Cortez.

Ortiz se tak musel smířit s porážkou. A už možná plánuje odvetu. "Byla to zkušenost," řekl klidně. "Dá se na to pohlížet dvěma způsoby. Já přišel bavit diváky a oni se bavili. Došlo k chybě v komunikaci s rozhodčím, ale nikdo není dokonalý."

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž