Štěpánka Hilgertová

Štěpánka Hilgerová v pekingském kanálu. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Velká voda zrušila ME slalomářů. Tragédie to není, říká Hilgertová

  • 1
Kajakářka Štěpánka Hilgertová si o víkendu podél Dunaje zabruslila na in-linech, pak pádlovala po rovné vodě. Kanoista Stanislav Ježek s manželkou a dětmi si užívali na chatě olympijských vítězů Hochschornerových. Michal Martikán a Elena Kaliská uspořádali autogramiádu. Další slovenští vodáci zašli pro změnu na přípravný fotbal Slovensko – Kostarika.

Jenže tak to být nemělo. Všichni měli tou dobou provádět úplně jinou činnost: bojovat ve slovenském Čunovu o medaile z mistrovství Evropy ve vodním slalomu.

Byl krásný, takřka letní den, organizátoři očekávali 10 tisíc diváků. Žádné "preteky" však neproběhly.

Zmařila je velká voda. "Závodit nešlo ani omylem. Nemělo by to smysl," říkala 42letá Hilgertová. Kanál s atraktivním skokem Niagara byl z poloviny zaplavený. Ale nemyslete si, nezměnil se v drsnou, rozbouřenou a tudíž nesplavnou řeku. Pravý opak byl pravdou.

"Zespod do kanálu vystoupala velká voda. Kdyby do toho pustili vodu i seshora, byla by většina tratě rovná, nefér," vysvětloval Ježek. "Prostě žádná divoká voda, spíš jen rychlostní kanoistika."

Co kolaps šampionátu způsobilo? Dílem povodně, dílem technický problém na elektrárně Gabčíkovo. "Dunaj je velká řeka. V celé Evropě hodně pršelo a všechno to přiteklo do Dunaje. Zatímco u nás kdysi při největších povodních proudilo Vltavou 2 500 kubíků za sekundu, tady jich bylo 8 000," líčil Ježek.

Z Gabčíkova hlásili výpadek elektřiny, havarijní situace nastala i na elektrárnách v Rakousku. "Zůstali jsme bezmocní," řekl šéf organizátorů Richard Galovič.

Naposledy došlo ke zrušení vrcholné vodácké akce před 9 lety, tehdy šlo o mistrovství světa v americkém Ocoee, bezprostředně po 11. září 2001 a teroristickém útoku na New York. "To byla mnohem horší situace," vzpomínala Hilgertová.

"Zato teď? Jasně, do Čunova jsme kvůli Evropě jezdili i v příšerném počasí na soustředění. Byli jsme tu už týden před šampionátem. Pak vám řeknou: Nejede se. V první chvíli jste otrávení. Ale není to šílená tragédie. Proti jiným škodám, co tu napáchaly povodně, je to prkotina."

Neprošel návrh, aby za konečné výsledky vyhlásili pořadí kvalifikace, která se ve čtvrtek a pátek stihla uskutečnit. V tom případě by Češi získali dva bronzy. "Kvalifikace se jezdí jinak, tam si to nejlepší jen oťukávají. Nebylo by to regulérní," tvrdil Ježek. Slovenští organizátoři nyní jednají o náhradním termínu koncem září, až po mistrovství světa ve slovinském Tacenu.

"Ale nejhorším zážitkem z celého víkendu stejně byla cesta po té drkotající dé jedničce," pousmál se Ježek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž