TO JE RADOSTI, TO JE EUFORIE! 127. Velkou pardubickou ovládl No Time To Lose v...

TO JE RADOSTI, TO JE EUFORIE! 127. Velkou pardubickou ovládl No Time To Lose v sedle s žokejem Janem Kratochvílem. | foto:  Michal Růžička, MAFRA

127. Velká pardubická v číslech: Vyprodáno i přenos do 24 zemí

  • 5
Tradičně vyprodané tribuny dostihového závodiště v Pardubicích, miliony diváků u obrazovek a přenos, jenž se šířil až do 24 zemí světa. Taková je letošní 127. Velká pardubická v číslech.

Už během září hlásili pořadatelé vyprodáno. Velkým lákadlem byla zahraniční účast v čele s francouzskými favority pod vedením věhlasného trenéra Guillauma Macaireho. 

„Bude to nejtěžší dostih za posledních deset dvacet let,“ shodovali se uznávaní trenéři Josef Váňa a Čestmír Olehla.

Tribuny pardubického závodiště nakonec obsypalo 22 tisíc lidí. Letošní 127. ročník Velké pardubické do dějiště přitáhl podobně jako v minulých letech. Naopak výrazně rostla sledovanost u televizních obrazovek. Oba kanály České televize sledovaly až tři miliony diváků. Což je o 700 tisíc více než v loňském roce. 

„Další fanoušci mohli nedělní dostih vidět na internetu, vše bylo také přenášeno do 24 zemí světa,“ komentoval místopředseda představenstva a výkonný ředitel Dostihového spolku Martin Korba.

Dramatický finiš a vítězství osmiletého hneďáka No Time To Lose v sedle s žokejem Janem Kratochvílem tak zhlédli ve Francii, Velké Británii či na Slovensku. „Myslím, že Velkou můžeme právem považovat za evropský fenomén,“ doplnil Korba. 

Dostihy a sázky

K dostihovému sportu neodmyslitelně patří i sázky. Poprvé v historii se letos kurzy objevily i na internetu. Díky novele loterijního zákona se tak na portálech  tří českých společností prosázelo přes 14 milionů korun. Nabídky vypsala i francouzská dostihová kancelář PMU, u které dostihoví fanoušci prosázeli 308 tisíc euro (téměř devět milionu korun). 

Dostihoví nadšenci nejvíce věřili obhájci titulu Charme Lookovi (průměrný kurz 3,6:1), jehož musel ale žokej Marek Stromský před náběhem do cílové rovinky zastavit. Na vítězství No Time To Lose vypsali bookmakeři kurz 6,5:1. 

 U sázkové kanceláře Betino vyplatili nejvyšší výhru 18 a půl tisíce korun tipérovi, jenž správně určil pořadí na prvních třech místech.

„Diváci, kteří si nestihli vybrat své výhry u sázkové kanceláře Betino přímo na závodišti, mají možnost udělat to do třiceti dnů na některém ze závodišť,“ dodal Korba. 

Tři procenta ze sázkového obratu PMU zamíří z Francie do dostihového provozu v České republice. České sázkové kanceláře však podle zákona takovou povinnost nemají.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž