Bremen Plan a žokej Marek Stromský

Bremen Plan a žokej Marek Stromský | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Kvalifikace na Velkou startuje. Favoritů na vítězství je hned několik

  • 0
Na startu sice budou chybět největší hvězdy, ale i tak nabízí přehled šestnáctky koní na sobotní první kvalifikaci letošní Velké pardubické zvučná jména. Jedním z aspirantů na triumf v hlavním osmém dostihu v pátek bude od 17.05 tmavý hnědák Klaus. Devítiletého valacha poprvé v kariéře osedlá žokej Josef Bartoš.

"Jde o kvalitního koně a profesionála, který to má v Pardubicích už několikrát přejeté, takže se budu snažit nezklamat a dojet s ním pro slušný výsledek," říká Bartoš na adresu Klause, který si v minulé sezoně zajistil start ve Velké hned po úvodní kvalifikaci. Tehdy byl nad jeho síly jen Bremen Plan s Markem Stromským.

Teď by měl být jeho konkurentem v boji o vítězství rovněž devítiletý hnědák Nikas, který se v poslední Velké blýskl druhým místem. A do jeho sedla se vyhoupne právě zkušený čtyřicátník Stromský.

"Nikas bude určitě velkým soupeřem, protože ho trénuje pan Popelka, kterému letos sezona dobře začala, takže čekám, že bude mít formu," podotýká třiatřicetiletý Bartoš a zmiňuje i další jméno, které se očekává v popředí výsledkové listiny.

"Z koní pana Váni bude nejlepší Zarif," říká Bartoš o sedmiletém ryzákovi, kterého pojede syn dostihové legendy Josef Váňa mladší.

Přesně stanovenou taktiku od trenéra Čestmíra Olehly zatím nemá. "Žádné pokyny od trenéra jsem ještě nedostal, ale co vím, tak Klaus nechodí nikdy moc zezadu. Myslím, že půjde z takové pozice, aby si dobře zaskákal. A pokud nebude mít v průběhu dostihu problémy, tak výkon podá. Samozřejmě začíná sezonu, takže od trenéra Olehly nebude tlak na to, že musí vyhrát," říká Bartoš, jenž se zítra divákům představí hned v sedmičce vypsaných dostihů.

Dá se očekávat, že díky teplému a slunečnému počasí z posledních dní bude terén na závodišti tvrdý. Bartoš však netuší, zda to pro jeho koně bude ku prospěchu.

"Pořádně nevím, jaké půdní podmínky mu vyhovují. Dozvím se to až od trenéra. Zatím jsem tuto záležitost neřešil," přiznává dvojnásobný vítěz nejtěžšího evropského dostihu Bartoš.

Hvězdná Orphee des Blins poběží "jen" rámcový dostih

Ještě před samotnou kvalifikací vyběhne na dráhu osmnáctka koní v rámci Ceny vítězů Velké pardubické. A právě její vítězka z let 2012 a 2013, dvanáctiletá Orphee des Blins, bude s žokejem Janem Faltejskem hlavní favoritkou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž