Lukáš Sloup v kvalifikaci na Velkou pardubickou s devítiletým tmavým hnědákem...

Lukáš Sloup v kvalifikaci na Velkou pardubickou s devítiletým tmavým hnědákem Charme Lookem | foto: Lukáš Urban

Záskok z nouze? Jezdec Sloup uzurpoval výhru v kvalifikaci na Velkou

  • 0
Měl za sebou čtyři dostihy, které se věru moc nepovedly. Tři koně musel zadržet, s dalším byl na proutkách poslední. Jezdec Lukáš Sloup se už tak mohl odebrat do sprchy a pomalu chystat k odjezdu z pardubického závodiště, když za ním přichvátala známá trenérka Martina Růžičková: Jel bys kvalifikaci se Charme Lookem?

Devítiletý tmavý hnědák valach ze stáje Orling přišel o svou tradiční parťačku Barboru Málkovou - ta upadla s klisnou Valencia Sky ve čtvrtém dostihu dne a skončila v nemocnici.

Na kývnutí a vyslechnutí „ordre“ (pokynů pro dostih) od Růžičkové neměl Sloup moc času; kůň byl pro něj navíc velkou neznámou. „Nikdy jsem na něm neseděl. Vždyť já k tomu přišel půl hodiny předtím,“ vykládal u vážnice poté, co se ukázalo, že trenérka zvolila dokonale. Charme Look s náhradním jezdcem v pořadí třetí kvalifikaci na Velkou pardubickou ovládli!

„Není to špatné,“ smál se Sloup, „přišel, viděl, zvítězil“.

Zatímco on sám si mohl vychutnávat opojné pocity, Růžičková byla napůl duchem u zraněné Málkové. „Tohle vítězství je i její práce, zatleskejte jí, prosím,“ žádala emotivně diváky u malého paddocku a stěží zadržovala slzy.

Start kvalifikace se zdařil až napodruhé a Charme Look se od začátku pohyboval na předních pozicích. Před kamennou zdí, zhruba v polovině 5 800 metrů dlouhé cross country, převzal vedení.

„Když to pořád vypadalo, že má sílu, a nikdo extra nešel, tak jsem doufal, že to dá až ‚domů‘. Na chvíli se tam pak objevil Ange Guardian s Janem Kratochvílem, ale Charme Look to sešlápl až do cíle, takže dobrý,“ pochvaloval si Sloup.

Druhého Ange Guardiana porazil s přehledem o dvě délky, další byli Rabbit Well s Josefem Váňou mladším, hlavní favorité, a vítěz poslední Velké Ribelino s Britem Thomasem Garnerem, který se tak konečně nominoval do vrcholu sezony.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž