V Zubří se těší na boxerský turnaj

Zubří - Ostravský Memoriál Václava Procházky patřil dlouhá léta mezi dva nejkvalitnější boxerské turnaje v republice, v roce 1999 kvůli nedostatku financí zanikl. Loni na něj navázali svou Grand Prix v Zubří, kde legendární boxer za války padl. Přestože oddíl SSK Vítkovice letos ze stejných pohnutek uspořádá počátkem listopadu Velkou cenu Ostravy, v Zubří mají jasno. Memoriál Václava Procházky už patří na Valašsko.

Letošní druhý obnovený ročník se uskuteční od 2. do 4. října v místní házenkářské hale. "Všechny smlouvy jsou připraveny. Příští týden k nám přijede předseda boxerské federace Dušan Nejedlý, abychom je mohli podepsat," říká ředitel společnosti Hala Zubří Jan Koláček, který se podílí na organizaci.

Z premiérového ročníku se na Valašsku poučili, takže chystají několik novinek. Tou nejvýznamnější jsou začátky zápasů. Bude se boxovat až večer pod umělým osvětlením. "Večerní box má své kouzlo," poznamenal Koláček. "Odpolední souboje přece jen tolik netáhly jako ty večerní."

V devíti hmotnostních kategoriích se představí 72 boxerů. V každé se utká osm rohovníků. Po úvodním kole budou následovat semifinále a pak finále. Reprezentační trenér Svatopluk Žáček počítá s účastí kompletní reprezentace včetně medailisty z nedávného mistrovství světa Rudolfa Kraje.

"Vítám, že se uskuteční dva turnaje. Pro reprezentaci je určitě dobře, když se představí na více akcích. Navíc se turnaje mezi sebou temínově netlučou, je mezi nimi měsíční pauza," konstatoval Žáček.

V Zubří se loni objevila řada špičkových evropských boxerů, také letos se čeká solidní konkurence. Kromě Čechů by měli dorazit Rusové, Chorvati, Litevci, Ukrajinci, Slováci, Poláci, Švýcaři, možná i Belgičané a Maďaři. Toužebně očekávaní Kubánci své kvality znovu nepředvedou.

"Zatím s nimi nemůžeme počítat. Na náš turnaj nenavazuje žádná velká akce a peníze na to, abychom je pozvali pouze do Zubří, nemáme," posteskl si Koláček. Ani druhé zpestření, kterým měl být vložený večer profesionálního boxu, nevyjde. "Pořád o tom uvažujeme, ale prozatím otestujeme pouze zápasy pod umělým osvětlením," řekl Koláček.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž