V reprezentaci slalomářů na divoké vodě chybí Indruch

Praha - Až výpočet procentuální úspěšnosti rozhodl o obsazení posledního místa v nominaci reprezentace vodních slalomářů mezi kanoisty. To si nakonec zajistil Přemysl Vlk, který z reprezentace vytlačil Tomáše Indrucha. Účastník olympijských her v Sydney mohl dodatečně litovat toho, že se při prvním nominačním závodu v Čunovu přiznal k doteku branky. Vinou toho se propadl na čtvrté místo, které jej dodatečně stálo místo v reprezentaci. "Bylo to jistě gentlemanské gesto, kterého si vážím," prohlásil reprezentační trenér Jiří Pultera.

"Na druhou stranu je pravda, že Tomáš letos podával slabší výkony a prostě si to místo nevyjel," doplnil.

Příjemně Pulteru překvapil Ivan Pišvejc, který zatím suverénně dominuje kajakářům. "Ivan je riskér a má občas problémy s rozhodčími, ale bylo znát, že se na sezonu dobře připravil," chválil kouč kajakáře USK Praha. "Kdyby se vyhlašovala cena pro skokana roku, tak by ji určitě dostal on," smál se Pultera a připomněl, že loni byl Pišvejc v celkovém hodnocení nominačních závodů až osmý.

Nejvyrovnanější je reprezentace kajakářek. Nominaci sice vévodí jméno Štěpánky Hilgertové, ale Pulteru potěšila především Marie Řihošková, vítězka třetího nominačního závodu na Lipně. "Je to opravdu silně obsazený tým," pochvaloval si trenér. V deblkanoích naproti tomu postrádá silnější konkurenci. "V nominaci jsou stejná jména. Chybí mi tu konkurence zespoda, která by tlačila na ty nejlepší," přiznal Pultera.

Nejbližší akcí v kalendáři slalomářů je mistrovství Evropy v Čunovu, které začne 9. července. Po něm následuje druhý závod Světového poháru v německém Augsburgu. Ten první v Číně čeští reprezentanti vynechali z finančních důvodů. Stejně tak asi vypustí i závěrečný závod seriálu v září v Brazílii. "Záleží na tom, jestli budeme mít dost financí," uvedl Pultera. "Náš rozpočet je dost turbulentní. Někdy prostředky máme, jindy nám chybí," dodal.

Vrcholem sezony bude mistrovství světa ve francouzském Bourg St. Maurice, které se uskuteční od 14. do 25. srpna.

Nominace:
Muži:
K1:
Pišvejc, T. Kobes, Raab, Prskavec, C1: Mašek, Pinkava, Ježek, Vlk, C2: Jiras/Máder, Volf/Štěpánek, Pospíšil/Pollert, D. Vladař/M. Vladař.
Ženy:
K1:
Hilgertová, Řihošková, Pavelková, Sadilová.
Pozn. Lodě na prvních třech místech mají právo startovat na ME, MS a ve SP. Čtvrtí v pořadí pojedou jen MS a SP.

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž