V náročné etapě vydržel nejvíce Belgičan

P r a h a - Druhou etapu cyklistického závodu Ytong Bohemia tour, Křivoklátskou, která měřila 211,6 kilometru, vyhrál belgický jezdec Steven Kleynen z prvodivizní nizozemské stáje Farm Frites. Do cíle přijel s náskokem 53 sekund před skupinou, v níž byli všichni přední jezdci průběžného pořadí. Ve spurtu vybojoval druhé místo vítězův stájový kolega Remco van der Ven z Nizozemska před Františkem Trkalem z týmu Bosch. Žlutý trikot vedoucího jezdce si bezpečně udržel Milan Kadlec ze stáje Mobilveta Dessin.

Kadlec vede před Ondřejem Sosenkou (PSK Unit Expert) o sedm sekund, dnešní vítěz se posunul hned za ně.

Zatažená obloha a prakticky neustálé dešťové přeháňky ještě ztížily náročnou etapu, v níž čekalo na cyklisty sedm vrchařských prémií. Na to vůbec nedbal mistr České republiky Richard Faltus (Wüstenrot-ZVVZ) a okamžitě po startu naznačil v krátkém úniku svou závodnickou chuť. Na čtyřicátém kilometru se k jeho další akci přidali Kleynen, Schmitz (Niz.) a německá dvojice Reuss, Weisinger.

Skupina rychle získala náskok dvou minut, při druhém stoupání na vrchol křivoklátské prémie odpadl Weisinger, ale čtveřice vpředu měla k dobru již téměř pět minut. O tři okruhy později (146. km) nestačil ani Reuss, to však již vzadu vycítili nebezpečí hlavně jezdci celku PSK Unit Expert a začali zvyšovat tempo. Za dalších patnáct kilometrů odpadl i Faltus, stejně dopadl také Schmitz, takže vpředu zůstal pouze Kleynen.

Při stoupání na poslední vrchařskou prémii stáhla skupina pronásledovatelů zásluhou cyklistů PSK a Kadlece ztrátu na dvě minuty, ale přes veškerou jejich snahu Kleynen malý náskok udržel a vybojoval etapové prvenství. Ve skupině, která přijela do cíle za ním, byl i Kadlec, a tak před sobotní časovkou uhájil vedení, přestože jej na trati potkal pád.

"Při nájezdu před kopcem někdo přede mnou uklouzl na kostkách a já upadl přes něj. Rychle jsem si ztrátu dojel, ale šéf naší stáje příliš spokojen s pomocí mých spolujezdců nebyl. Jednoho bolela hlava, druhého koleno, ostatní na to neměli výkonnostně. Nebýt jezdců PSK, tak nevím, jak by to dopadlo," řekl v cíli vedoucí jezdec závodu Kadlec.

Jedním z hrdinů etapy, ale nakonec poraženým, byl Richard Faltus. "Člověk musí mít na takový únik svůj den a štěstí. Moje výkonnost dnes však nebyla taková jako při domácím šampionátu. Kleynen předvedl výbornou cyklistiku, i když toho měl i on dost," přiznal Faltus.

Výsledky 2. etapy (Křivoklátská, 211,6 km):
1. Kleynen (Belg./Farm Frites) 5:39:04, 2. Van der Ven (Niz.), 3. Trkal (Bosch), 4. Benčík (Wüstenrot-ZVVZ), 5. Bratkowski, 6. Sievers, 7. Mutschler (všichni Něm.), 8. Broniš (SR), 9. Wacker (Kaz.), 10. Kirchen (Luc.), ...15. Kadlec (Mobilveta) všichni -53.
Průběžné pořadí:
1. Kadlec 10:41:51, 2. Sosenka -7, 3. Kleynen -7:51, 4. Bratkowski -8:40, 5. Trkal -8:49, 6. Poitschke (Něm.) -8:50, 7. Mutschler -8:54, 8. Stafiej (Pol.), 9. L. Kejval (PSK Unit Expert) oba -8:56, 10. Bonča (Slovin.) -8:57.
Vrchařská soutěž: 1. Kleynen 31 bodů, 2. Schmitz (Niz.) 15, 3. Konečný (Wüstenrot-ZVVZ) 13. Sprinterská soutěž: 1. Konečný 9, 2. Kleynen 7, 3. Schmitz 5.
Do 23 let: 1. Kirchen.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž