OSLAVA VÍTĚZE. Novak Djokovič s pohárem pro vítěze tenisového US Open v záplavě...

OSLAVA VÍTĚZE. Novak Djokovič s pohárem pro vítěze tenisového US Open v záplavě konfet. | foto: Reuters

V anketách bodují tenisté, triumfy sbírají Djokovič a Serena W.

  • 1
V čase nejrůznějších anket se znovu ukazuje, jak úžasný rok mají za sebou světové tenisové jedničky. Novak Djokovič vyhrál podruhé v kariéře anketu o nejlepšího sportovce Evropy, Serena Williamsová byla vyhlášena nejlepší sportovkyní letošního roku podle tiskové agentury Associated Press (AP) i francouzského deníku L'Équipe.

Srbský tenista Djokovič ovládl pořadí ankety, kterou pořádá polská tisková agentura PAP. Vítěz tří letošních grandslamových turnajů ukončil v 58. ročníku tradiční evropské ankety tříleté kralování pilotů formule 1. Hlasy obdržely i dvě české mistryně světa. Rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila 28. místo a atletka Zuzana Hejnová skončila padesátá.

Osmadvacetiletý nejlepší hráč světa Djokovič dostal od zástupců 22 evropských tiskových agentur 199 bodů a jasně o 60 bodů porazil loňského vítěze, mistra světa F1 Lewise Hamiltona z Británie. Třetí skončila v anketě, na níž se podílí také Česká tisková kancelář, nizozemská sprinterka Dafne Schippersová.

Djokovič, jenž byl tento týden vyhlášen popáté v řadě nejlepším světovým tenistou podle mezinárodní federace ITF, má za sebou další skvělou sezonu. Letos získal jedenáct titulů, nejvíce v kariéře, včetně tří grandslamových z Australian Open, Wimbledonu a US Open. Na Roland Garros prohrál až ve finále se Stanem Wawrinkou. Jeho letošní bilance je impozantní: 82 výher a šest porážek, žebříček ATP zakončil v čele počtvrté.

Nejlepší sportovec Evropy

Anketa pořádaná agenturou PAP

Pořadí: 1. Djokovič (Srb./tenis) 199 bodů, 2. Hamilton (Brit./formule 1) 139, 3. Schippersová (Niz./atletika) 79, 4. P. Gasol (Šp./basketbal) 72, 5. Ronaldo (Portug./fotbal) 59, 6. Farah (Brit./atletika) 52, 7. Fenningerová 46, 8. Hirscher (oba Rak./sjezdové lyžování) 43, 9. Hosszúová (Maď./plavání) 41, 10. Björgenová (Nor./běh na lyžích) 34, ...28. Sáblíková (ČR/rychlobruslení) 9, 50. Hejnová (ČR/atletika) 3.

Bělehradský rodák vyhrál poprvé evropskou anketu v roce 2011. Od té doby panovali zástupci královské motoristické kategorie F1 - v letech 2012 a 2013 Němec Sebastian Vettel a loni Hamilton.

Djokovič svým vítězstvím potvrdil, že tenisté jsou nejúspěšnějším sportovním odvětvím v anketě, jež se vyhlašuje od roku 1958. Zástupci „bílého sportu“ mají na kontě 13 výher, navíc Švýcar Roger Federer je s pěti triumfy rekordmanem ankety. V roce 1983 získala toto ocenění česká běžkyně Jarmila Kratochvílová.

Hejnová po obhajobě titulu mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek ovládla českého Sportovce roku, ale v anketě PAP skončila za Sáblíkovou. Rychlobruslařská šampionka získala devět bodů stejně jako španělský mistr světa v krasobruslení Španěl Javier Fernández a maďarský plavec László Cseh. Hejnová se s třemi body podělila o 50. místo s dalšími šesti sportovci včetně britského tenisty Andyho Murrayho či norské lyžařky Therese Johaugové.

Serena W. vyhrála anketu AP už počtvrté...

Serena Williamsová dostala další ocenění za sezonu, v níž ji dvě vítězství dělily od zisku kalendářního Grand Slamu. Čtyřiatřicetiletá Američanka byla vyhlášena nejlepší sportovkyní letošního roku podle AP. Navázala tak mimo jiné na vítězství v anketách mezinárodní tenisové federace ITF nebo časopisu Sports Illustrated.

Williamsová vyhrála anketu AP počtvrté v kariéře po letech 2002, 2009 a 2013. Od amerických novinářů dostala 352 bodů a 50 hlasujících ji zařadilo na první místo. Druhá skončila Carli Lloydová, jež pomohla hattrickem ve finále mistrovství světa fotbalistkám USA k titulu (243 bodů, 14 prvních míst). Třetí příčku obsadila hvězda bojového sportu Ronda Rouseyová, hned za ní byla její nečekaná přemožitelka z listopadového titulového duelu Holly Holmová.

Williamsová se čtvrtým vítězstvím v anketě připojila k jiné tenistce Chris Evertové. Více ocenění AP dostala pouze Babe Didriksonová, jež byla v 30. až 50. minulého století vyhlášena sportovkyní roku šestkrát za úspěchy v atletice a poté golfu.

Jedna z nejlepších tenistek historie Williamsová vyhrála první tři grandslamy letošního roku Australian Open, Wimbledon a Roland Garros, na US Open vypadla nečekaně v semifinále. Z 56 zápasů na okruhu prohrála jen tři a rok znovu zakončila jako světová jednička.

... a vládla i podle deníku L’Équipe

Williamsová se stala nejlepší světovou sportovkyní roku i podle francouzského deníku L’Équipe. V kategorii mužů triumfoval Usain Bolt.

Jamajský sprinter, jenž na letošním mistrovství světa v Pekingu získal tři tituly a rozšířil svou sbírku zlatých medailí z MS na jedenáct, dostal v anketě 818 bodů.

Zvítězil před Djokovičem ze Srbska (736 bodů) a hvězdou novozélandských mistrů světa v ragby Danem Carterem (409).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž