U Šmídů bývaly hitem knížky mořeplavců

  • 1
Praha - Živý Ježíšek u Šmídů. Tu akci měla v režii nejstarší dcera Eva. Její sestry Pavla a Lenka přispěly úsporami z kasiček. A pod stromečkem se objevil zlatý kokršpaněl Jesina. "Občas v okolí řádili lupiči," směje se maminka Božena Šmídová při téhle vzpomínce. "Ale na nás si nepřišli. Teď máme knírače Bobana."

Co se nadělovalo nejčastěji? "Sportovní vybavení. Brusle, koloběžky, lyže. Ale taky knížky od Konkolského a dalších mořeplavců," připomíná maminka rodinnou vášeň, na jejíž vlně doplula loni dcera Lenka až ke stříbrné olympijské medaili. Na lodi Flying Bobina, která nese jméno podle máminy přezdívky.

Jednou v polovině osmdesátých let koupila Lence cestou z Itálie z mistrovství světa veteránů nedostupnou plachtu. To byl tehdy dárek! "Jenže byla strašně plochá, ani s ní skoro nešlo jezdit. Visí nám na památku v loděnici."

V atriovém domku v Neratovicích bývalo o Vánocích rušno. Tři  holky a ještě babička. "Ale v kuchyni mi moc nepomohly. S tátou obstaraly stromek a pak zalehly k televizi. Pyšná princezna, Mrazík, znají je nazpaměť. To jim zůstalo," stěžuje si naoko paní domu.

"Nejkrásnější svátky jsme prožili na chalupě v Jiříkově na Vysočině, zachumelení v nádherné přírodě. Přestože se nám ten barák podařilo vytopit, teprve když jsme odjížděli."

Jen jednou byla Lenka po Štědrém večeru mrzutá. "Nezaplatili jsme jí školní výlet do Londýna. Byl moc drahý."

Zato teď má cestování až až. A co si přejí už dospělé dcery? "Nejvíc si váží toho, co si zaslouží. Moc je nerozmazlujeme." A naopak. Když maminka, která se vrací k závodění na lodi, požádala o ráhno, dcery odpověděly: "Necháme ti opravit nějaký starší, mami..."

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž