Troufalí Češi zchladili královské oslavy v Belgii

Namur, Praha - Povstaňte, přichází královna! Z amplionů burácí svižná ceremoniální skladba, okamžitě přehluší ťukání padajícího míčku. Čeští stolní tenisté zvedají hlavy od stolů a stavějí se do pozoru. Lehkým úklonem zdraví belgickou královnu Paulu. Měla to být velká oslava belgického stolního tenisu.

Legendární Jean-Michel Saive, který se stále drží v elitní desítce světového žebříčku, slavil dvacáté výročí v reprezentaci.

Hlavně na jeho počest se přišla na zápas Evropské ligy podívat belgická královna s doprovodem.

A troufalí Češi, kteří jeli přes tisíc kilometrů cesty v jednom osobním autě, jim oslavy pokazili. Úřadující vicemistry světa ze soutěže družstev senzačně na jejich půdě porazili 3:0! A to i bez esa Petra Korbela.

„Neskutečný zážitek,“ usmívá se Tomáš Pavelka. Právě on začal bořit plány o belgické oslavě okořeněné vítězstvím. Hned v prvním zápase porazil Saivea 3:2. Další body přidali Marek Čihák a Richard Výborný.

Poslední míček, Češi vítězí. Hala se na okamžik topí v hrobovém tichu. Po chvíli se však spustí aplaus. „Dokázali ocenit náš výkon, paráda,“ uznale pokýval hlavou Pavelka.

Královna zápas prožívala bez emocí. Oblečena byla jen v civilním kostýmku, korunovační klenoty zůstaly zamčené v trezorech.

S českými hráči se pozdravila ještě před zápasem. Každému potřásla rukou, popřála hodně štěstí, pěknou hru. A blahopřála jim i poté, co porazili její „poddané“.

„Bylo to prostě moc milé,“ shrnul Pavelka. „A že jsme před ní stáli v trenýrkách? Ani mi to nepřišlo, protože v trenýrkách jsme vlastně pořád. Je to naše pracovní oblečení.“

Belgie - Česko 0:3
J. M. Saive - Pavelka 2:3 (-9, -5, 6, 8, -9), P. Saive - Čihák 2:3 (-7, 6, -6, 7, -1), Bratanov - Výborný 0:3 (-10, -7, - 4).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž