Třináctý všesokolský slet zahájen

P r a h a - Cvičení nejstarší sokolské generace, Věrné gardy, zahájilo program v pořadí třináctého všesokolského sletu, který se koná v Praze na Strahově. Sokolové se po šesti letech od minulého sletu vrátili na Strahov, nikoli však na Masarykův stadión, ale na menší plochu na stadiónu Evžena Rošického, která více odpovídá současnému stavu členstva i ekonomickým možnostem organizace.
Zahájení prvního sletového dne přihlížel z čestné lóže také prezident republiky Václav Havel. Za přítomnosti 836 mužů a žen s praporci na ploše otevřel sletový program starosta Sokola Miloslav Pleskač.

První hlavní program obsahuje dvanáct hromadných skladeb a vystoupení folklórních souborů, v nichž se představí na 21.000 cvičenců. V sedmi skladbách vystupují na Strahově zahraniční sokolové: na 200 starších žáků z Polska, stejný počet sokolů z
USA a stovka Kanaďanů.

V samostatném programu s názvem "To sme my" se představila stovka Slováků, téměř dvojnásobek cvičenců je z dalších evropských států a na 2800 značkách na ploše
strahovského stadiónu cvičí i Australané.

První sletovou skladbu předvedla Věrná garda, kterou tvořilo 1728 mužů a žen,  oblečených v tmavomodrých pumpkách a bíločervených tričkách. Doprovodila je zkrácená verze Sukova pochodu V nový život, který byl poprvé uveden při sletu v roce 1920.

Jednoduchá klasická prostná zvládli všichni, včetně jednoho cvičence, který po nástupu odložil na trávník berli. Nejstarší generaci poté vystřídalo cvičení rodičů a dětí s nafukovacími plaveckými koly a malými bílými padáky, následovala rytmická slovenská skladba s různobarevnými šátky.

Mladší žáci v modro-žlutém oblečení se vyřádili při skladbě s plastickými stavebnicovými tyčemi. Další skladbu předvedli žáci z České asociace sportu pro všechny na hudbu Jaroslava Uhlíře, po předškolních dětech pak poslední vystoupení před přestávkou, podložené světovými melodiemi, patřilo mužům a ženám z asociace sportu pro všechny.

Všesokolský slet zahájilo vystoupení staré gardy


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž