KRÁL FILIP. Filip Ospalý pošesté v kariéře a podruhé v řadě ovládl anketu

KRÁL FILIP. Filip Ospalý pošesté v kariéře a podruhé v řadě ovládl anketu Triatlonista roku. | foto: Ladislav Adámek

Triatlonistou roku se stal Ospalý. Jako loni, už pošesté v kariéře

  • 0
Vláda krále Filipa trvá. I když závodí mimo hlavní proudy, odborníci ho oceňují. Trojnásobný olympionik Filip Ospalý si znovu nasadil korunu Triatlonisty roku, stejně jako loni, pošesté v kariéře.

Ospalý získal velká vítězství na halfironmanovi v Rakousku a pak na domácích přeborech. K tomu přidal stříbro na halfironmanské Evropě, to světové neuhájil. Stejně tak nevyrovnal loňský úspěch z prestižního amerického Toyota Cupu.

A na start na čtvrté olympiádě vsadil na jediného žolíka - triumf na dubnové Evropě v Izraeli.

"Nejvíc si cením stříbrné medaile na halfironmanské Evropě, kde byla skvělá konkurence a překonal jsem tam běžecký rekord závodu," připomněl Ospalý. Stejně jako loni nedostal cenu jako nejlepší olympijský triatlonista nebo Ironman, tam se našli lepší. On zůstal mezi. Ale nejlepší absolutně!

"Jsem mile překvapen, protože jsem kromě domácích mistrovství nejezdil olympijský triatlony. Ty jsou nejsledovanější a Vendula Frintová dosáhla stříbrnou medailí na Evropě skvělého úspěchu," řekl Ospalý. "Ale sezona byla pro mě také velmi dobrá, i když se nevyrovnala té předcházející, což jsem vnitřně cítil."

Absolutní korunu drží šestý rok, jen dvakrát na rok ji půjčil Petru Vabrouškovi a Frintové, ještě třikrát předtím vyhrál (olympijského) Triatlonistu roku, byl i Objevem.

Ospalý jen těsně předstihl Frintovou, která získala historicky první českou ženskou medaili na olympijských tratích. I s únavovou zlomeninou nohy, která ji pak zbrzdila na velkou část sezony. A třetí? Kdo jiný než Petr Vabroušek, železný muž pokračující v nekonečném tažení světem. I když i jemu teď znovu přibyl druhý magnet, dcerka Věruška.

VÝSLEDKY

Endless Pools Triatlonista roku 2011 (19. ročník)
1. Filip Ospalý (Ekol Brno) olympijský/dlouhý triatlon 385
2. Vendula Frintová (Ekol Brno) olympijský triatlon 371
3. Petr Vabroušek (Author Tufo Zlín) dlouhý triatlon 342
4. Jan Čelůstka (Labe tri klub HK) olympijský triatlon 278
5.  Přemysl Švarc (Slavia VŠ Plzeň) olympijský tt/duatlon 237

Olympijský triatlon: Frintová, Čelůstka Ironman: Zelenková, Vabroušek Terénní triatlon: Erbenová, Kubíček Duatlon: Vodičková, Zadák Kvadriatlon: Švarcová, Roušavý Zimní triatlon: Grabmüllerová, Jindra Objev roku: Martin Debnár Trenér roku: Seidl Akce roku: Czechman Mělice


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž