České závodnice Skalníková (vpravo) a Erbenová na trati skiatlonu na MS v

České závodnice Skalníková (vpravo) a Erbenová na trati skiatlonu na MS v Liberci | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Triatlonisté si zimu na Šumavě užili. Zvítězili Jindra a Skalníková

  • 0
Konečně pravý zimní triatlon, na sněhu a s náročnými tratěmi, technicky i fyzicky. Takový byl tuzemský šampionát ve Vimperku. Triumfy na tratích 6 km běh - 9 km horské kolo - 7 km běh na lyžích slavili favorité: Pavel Jindra a loňská olympionička, lyžařka Eva Skalníková.

"Byl to poctivý závod, museli jsme si to odmakat," říkal Pavel Jindra. Po běhu vedl nečekaně Michal Francke. Jindra ho však brzy předstihl na kole. Tam šla dopředu také dvojice bikerů Janda s Jihočechem Nepustilem. "Zkusil jsem lehce nastoupit. Setřásli jsme Franckeho, ale bikeři se drželi," říkal Jindra, který o svém třetím titulu rozhodl až na běžkách.

Eva Skalníková se po jarním konci profesionální kariéry na lyžích vrátila ke svým triatlonovým úspěchům. Ale jen těsně porazila velezkušenou 40letou veteránku Šárku Grabmüllerovou. Ta po běhu vedla, ale na kole ji zbrzdilo několik pádů. "Smekám před ní, jak jezdí," uznala Skalníková po závodě.

"Já jsem přece jen tolik neběhala. Zkusila jsem to a dost to bolelo," usmála se studentka ekonomické fakulty v Brně, která také pracuje jako správce grantu pro naučnou stezku v obci Křižánky.

"Na Evropu ani na svět se už letos nechystám, protože dovolená mi padla na zimní univerziádu. Snad příště, sportuju pro zábavu," uvedla vítězka. A jestli ji nemrzí, že chybí na právě startujícím mistrovství světa lyžařů na posvátném norském Holmenkollenu?"Už ani ne. Loučení jsem si odbyla na jaře. Prostě jsem se rozhodla."

Sezona zimního triatlonu vyvrcholí 19. března na mistrovství Evropy ve švédském Östersundu a o týden později na mistrovství světa ve finském Jaumojärvi. Vimperk byl dobrým testem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž