Triatlonista Jan Kubíček v akci

Triatlonista Jan Kubíček v akci | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Triatlonista Kubíček se vrátil na Havaj pro patnácté místo

  • 0
Po plavecké části ztrácel Jan Kubíček na čelo okolo tří minut, letošní návrat na mistrovství světa v xterra triatlonu se tak pro něj změnil po výjezdu z depa na průběžném sedmadvacátém místě ve stíhací jízdu. Na kole už to byl od karlovarského triatleta parádní výkon, třináctý nejlepší čas posunul Kubíčka na průběžné patnácté místo a svou pozici si pak už v běhu dokázal udržet.

„Je nás na tu desítku moc. „Uf,“ ulevil si po svém návratu na havajský ostrov Maui, kde se tradičně World Championship Xterra koná.

Letos to ale nebyla ta typická Havaj. Od úterý do čtvrtka bylo zataženo, dělaly se velké vlny a lilo, takže ve středu to byla při seznamování s tratí jedna velká blátivá sprcha v sedle. „Na jednu stranu to dělá trať zajímavou, ale všeho moc škodí,“ pomyslel si Kubíček.

Začínala lehká panika. Jedni řešili, co obout za pláště, aby bahno neucpávalo průchodnost kol, druzí nacvičovali bodysurfing. Kubíček nic neměnil a to se nakonec ukázalo jako rozumné rozhodnutí. V neděli ráno už závodníky na start tahalo z postelí slunce už od brzkých hodin. Co to znamená na Havaji? Trať stačila do startu totálně vyschnout.

Havaj, jak má být

„Stojím na startu a mám to svrbění v prstech, buď to vyjde, nebo ne, jiná
varianta není. I po vlastně nevím kolikáté stále to tam je. Buď své snažení, hodiny tréninku, odloučení od rodiny, spoustu financí a odříkání přetavíte v úspěch, nebo nic. Ale cesta a šance se počítá, zvlášť na ošidné Havaji. V tom je kouzlo závodu.“ Takhle popisuje Kubíček předstartovní pocity na svém blogu.

Helikoptéra přibližuje čas startu, s výstřelem se závodníci vrhají do vln, začíná mela. První bóje a přeběh rozděluje balík, Kubíček ke své smůle zůstává v té druhé. Zkouší se docvaknout, ale vlny a silnější plavci jsou proti. Vybíhá z vody a začíná stíhací závod. Biková trať je fyzicky náročná, s dvěma dlouhými kopci a několika kratšími, mezi sjezdy a rovinou v ananasovém poli, na konci pak číhá nekonečná trailová motanice, která vyžaduje stoprocentní koncentraci.

Kubíčkovi se jede dobře, nedělá chyby a ve skupince čtyř závodníků se dostává do dalšího depa ve třináctém nejlepším bikovém čase dne. Znovu je blíž k vytoužené desítce.

Rychlé přezutí a hurá na běh, utahovací kopec navádí závodníky zpátky do džungle. Hravá, ale dost náročná trať a k tomu zdrcující vedro. Tenhle havajský koktejl dokáže celkem rychle obrat člověka o poslední zbytky sil. Kubíček dlouho nemohl chytit svůj rytmus, na Francouze před sebou mu stále chybí deset metrů, po dosažení vrcholu ale Kubíček zkusí ještě nahodit turbo. Takhle popisuje rozhodující okamžiky závodu: „Začíná se mi běžet lépe, nebo to Frantík přepálil?

Docvakávám velkého favorita závodu Bena Allena, jdu přes něj, ale na sedmém kilometru se můj motor přehřívá. Těžkou krizi nerozeběhnu až do cíle. Je to boj. Tam padám na držku, úplně na šrot. Leju na sebe i do sebe litry vody. Dostávám se do normálu.“ Havaj Kubíčka letos znovu nezklamala.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž