Stolní tenis - ilustrační foto

Stolní tenis - ilustrační foto | foto: Reuters

Stolní tenista Koldas riskl Dánsko. Teď je jeho mistrem

  • 0
Chtěl se vydat jinou cestou než jeho vrstevníci. Byl to risk. A vyšel. Z Dánska se Tomáš Koldas vrátí domů do Zlína jako šampion tamní stolnětenisové ligy družstev. „Je to zatím můj největší úspěch,“ směje se Koldas. Jak by také ne, ve 20 letech má kariéru před sebou.

Skandinávské dobrodružství podstoupil s krajanem Radimem Bakem. „Jsme první Češi, kteří hrají dánskou ligu,“ podotkl Koldas.

A hned při své premiéře ji ovládli. Jejich Naestved BTK přitom nebyl ve finále favoritem. Roskilde Bordtennis táhne bronzový olympionik a dánská legenda stolního tenisu Michael Maze, k ruce má i další medailisty z velkých šampionátů.

„Byli jsme outsiderem. Nikdo nám nevěřil. Oslava pak byla veliká. Předseda klubu objednal limuzínu, která nás dovezla do haly, kde na nás čekali fanoušci,“ líčí Koldas.

Jeho radost byla o to větší, že poslední bod finále uhrál v duelu, ve kterém za stavu 2:1 na sady odvrátil šest setbolů v jedné sérii. Pyšní na něj mohli být i jeho učitelé z tamní vysoké školy, kde Koldas studuje komerční management.

„Na začátku profesoři nevěřili, že hraji stolní tenis. Klub mi psal omluvenky. Ale v Dánsku je stolní tenis docela medializovaný, takže už vědí, že dělám něco užitečného, když nejsem ve škole,“ culí se Koldas.

Než se zvedla další vlna epidemie koronaviru, která v zimě na měsíc přerušila soutěž, střídal pravidelně dánskou ligu s druhou švédskou ligou, kde nastupoval za Köping.

„Jak se soutěže zase rozjely, křížily se a přednost měla dánská liga. Ale stihnu i závěr švédské,“ prohodil zlínský odchovanec, který nemá pořád dost. Příští sezonu si přibere ještě francouzskou ligu v Lille. „Sám jsem zvědavý, jak budu zvládat cestování.“

U Koldase platí – čím více těžkých zápasů, tím lépe. V české reprezentaci patří do béčka. Ale cílí mnohem výše. Až na stolnětenisový Olymp. „Tím je pro nás účast na olympijských hrách,“ poznamenal.

Letošní v Tokiu nestihne, za tři roky v Paříži by to klapnout mohlo.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon