Martina Sáblíková se s koučem Petrem Novákem raduje z překonání světového rekordu na 5000 metrů

Martina Sáblíková se s koučem Petrem Novákem raduje z překonání světového rekordu na 5000 metrů | foto: AP

Světový rekord? Je to satisfakce, řekl kouč Sáblíkové

  • 112
Už týden dopředu trenér Petr Novák avizoval, že jeho svěřenkyně překoná světový rekord. Nespletl se. Rychlobruslařka Martina Sáblíková znovu ukázala své kvality a jen několik dní po bronzovém mistrovství světa ve vícebojích překonala své maximum na 5000 metrů. "Je to pro nás určitá satisfakce," řekl kouč české olympijské vítězky.

Sáblíková v rámci Světového poháru zajela na olympijském oválu v Salt Lake City svou oblíbenou trať za 6:42,66, čímž své dosavadní čtyři roky staré maximum ze stejného oválu překonala o téměř tři sekundy. Zároveň se kolo před koncem seriálu vyhoupla do čela celkové klasifikace seriálu a útočí na páté prvenství v řadě.

"Jela přesně to, o čem jsme se celý týden bavili. Od začátku do konce tam nebyly slabé chvilky. Předvedla to, na co má," prohlásil kouč Petr Novák na adresu Sáblíkové v rozhovoru pro iDNES.cz.

VÝVOJ SR NA 5000 M OD ROKU 2000

6:56,84 - Gunda Niemannová (Něm.), 16. ledna 2000, Hamar
6:55,34 - Gunda Niemannová (Něm.), 25. listopadu 2000,
Heerenveen
6:52,44 - Gunda Niemannová(Něm.), 10. března 2001, Salt Lake City
6:46,91 - Claudia Pechsteinová (Něm.), 23. února 2002, Salt Lake City
6:45,61 - Martina Sáblíková (ČR), 11. března 2007, Salt Lake City
6:42,66 - Martina Sáblíková (ČR), 18. února 2011, Salt Lake City

"Těžko se mi mluví. Už v průběhu závodu mě přepadly emoce. Věděl jsem už po prvním kole, že pokud se nestane nic nepředvídatelného, Martina rekord překoná. Bylo jen otázkou, o kolik."

Novák věděl, že svou svěřenkyni nemusí speciálně motivovat.I po všech peripetiích s dopingovými kontrolami.

"Satisfakce? Určitě. Bavili jsme se o tom celý týden. Už v Calgary jsem avizoval osobák na pětistovku. Pak útok na rekord na 3000 metrů - ten nedopadl. Stejně jako na pětku - taky nedopadl (Sáblíková upadla, přesto vybojovala ve vícebojích bronz). Tenhle výsledek je podložený poctivým tréninkem.

Potěšila ho reakce trenérských kolegů. "Říkali mi: Víš, co je pro nás nejhorší?  Že ty celý týden o tom mluvíš a pak ten výkon podáš v ten určitý den a určitou hodinu kdy startuješ. To se hezky poslouchá," usmál se kouč.

Triumfem na pětce, v níž v přímém souboji porazila svou největší rivalku Beckertovou, se Sáblíková vyšvihla kolo před koncem SP do čela celkové klasifikace - právě před německou soupeřku. Útočí tak na pátý triumf v hodnocení seriálu za sebou. V poolympijské sezoně, která se jevila být pouze "odpočinkovou".

"Když kvalitně pracuješ čtyři roky, pak se dostaví takovéhle výsledky. Dřeli jsme, makali. Já si ve Vancouveru (na OH) nepřipouštěl neúspěch. A teď odpočíváme, i když pracujem dál tvrdě," usmál se Novák.

Závěrečný závod SP čeká Sáblíkovou za dva týdny v nizozemském Heerenveenu. "Sice se tam pojede trojka, kterou umí víc lidí. Ale Martina je v dobrém rozpoložení a když bude v pořádku, měla by svou pozici obhájit. Ale musíme si počkat," je Novák opatrný.

V Salt Lake City se na ovály vrátila po dopingovém trestu Claudia Pechsteinová. Rychlobruslařská legenda překvapila skvělým časem 6:51,62, kterým suverénně vyhrála divizi B.

"Ten čas mě po dvouleté pauze překvapil. Opakuji, co jsem řekl televizi ZDF. Já ti gratuluji, Claudie," dodal Novák.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž