Strhující bitvu favoritů vyhrála Anglie

Sydney - Mistrovství světa ragbistů v Austrálii má za sebou první srážku dvou favoritů na semifinále. Anglie versus Jižní Afrika, nádhernou tvrdou bitvu zvládli líp Evropané, byť do dalších bojů ze skupiny postoupí nejspíš oba týmy. Další sobotní zápasy skončily podle očekávání, ač se Francie na výhru nad Japonskem pořádně nadřela. Domácí Austrálie dala Rumunům devadesát bodů.

Anglie - Jižní Afrika 25:6
Bitvu titánů rozhodovaly v první půli trestné kopy. Zatímco anglická útoková spojka Wilkinson byl ze dvou možností stoprocentní, Jihoafričan Koen čtyři ze šesti nedal, byť dvakrát kopal z půlky hřiště a jednou trefil tyč.

Hrálo se v neskutečném tempu, úvod patřil Angličanům, ale dva nadějné útoky v brankovišti neskončily. Jihoafričané sotva stíhali bránit, ale postupně se zvedli a měli i mírnou územní převahu. Pomohlo jim, že soupeř byl při bránění nedisciplinovaný, ale Koen všechny nabídnuté šance z trestných kopů nevyužil.

Strhující boj, v němž měla navrch Anglie, po přestávce gradoval. Vítězům pomohly další úspěšné trestné kopy Wilkinsona a chyba nešťastníka Koena. Když Jihoafričané za stavu 6:12 útočili, Koenovi srazil odkop rváček Moody a do brankoviště za míčem doběhl Greenwood - 6:17. Náskok dál zvyšoval kopáč Wilkinson, povedly se mu i dva dropy.

Los, výsledky a tabulky zde

Austrálie - Rumunsko 90:8
Domácí obhájci titulu se rumunskou obranou probili už po sedmnácti vteřinách, ale v po dvaceti minutách to bylo jen 14:5. Až potom se favorit rozjel a zrodilo se zatím nejvyšší vítězství mistrovství.

Austrálie má v podstatě jistý postup do čtvrtfinále, ještě bude hrát s Irskem a slabou Namibií.

Rumuni, kteří byli důstojným soupeřem jen v úvodu zápasu, v červnu v zápase evropského šampionátu elitní skupiny A vyhráli v Praze nad Českem 31:5.

Francie - Japonsko 51:29
Finalista z posledního šampionátu před čtyřmi roky v Británií měl proti Japoncům těžkou práci, spíš ale svého soupeře podcenil. V poločase vedl jen o čtyři body a hned po přestávce dokonce jen o bod.

To japonský kopáč Kurihara proměnil další trestný kop, celkem v zápase zaznamenal 19 bodů z kopů. Senzaci však Francouzi nedopustili, během tří minut položili dvě pětky a vedli 37:19. Ani v tu chvíli se Japonci nevzdali a po krásné akci a pětce Ohaty alespoň snížili.

Své zápasy hrají Japonci v Townsville, nejsevernějším místě šampionátu, kde je obrovská vlhkost. Možná i proto favorizovaného soupeře tak trápili.

I Francouzi se už mohou těšit na čtvrtfinále, pokud se nestane nic nepředvídatelného. Čekají je ještě Skotové a outsider ze Spojených států.

Skupina A, Austrálie - Rumunsko 90:8 (38:8)
Body: Flatley 30, Rogers 15, Larkham, Burke po 10, Mortlock, Tuqiri, Smith, Roff, Giteau po 5 - Toderasc 5, Tofan 3. Pětky: 13:1.

Skupina B, Francie - Japonsko 51:29 (20:16)
Body: Michalak 24, Rougerie 10, Crenca 7, Pelous, Dominici, po 5 - Kurihara 19, Konia, Ohata po 5. Pětky: 6:2.

Skupina C, Anglie - Jižní Afrika 25:6 (6:6)
Body:
Wilkinson 20, Greenwood 5 - Koen 6. Pětky: 1:0.

Anglický princ Harry sleduje zápas mistrovství světa v ragby Jižní Afrika - Anglie.

Ragby, Jižní Afrika - Anglie: Kyran Bracken vyhazuje míč po mlýnu.

Japonský ragbista Shin Hasegawa se marně snaží zastavit Damiena Traille z Francie.

Australský ragbista Elton Flatley skóruje v zápase s Rumunskem.

Technická prohlídka v první polovině utkání mezi Japonskem a Francií.

GO, AUSIE, GO! Mladý fanoušek domácí Austrálie sleduje na mistrovství světa v ragby své miláčky v zápase s Rumunskem v Lang Parku v Brisbane.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž