Pro světové medaile s chřipkou. Možná to je cesta k úspěchu, říká Nymburský

  8:27
Na jaře úspěch ve Světovém poháru, poté nenaplnění cílů na Evropských hrách. Odpočinek a přehodnocení tréninku. Klikatá cesta letošní sezonou vyústila pro sportovního střelce Petra Nymburského na srpnovém mistrovství světa v Baku v zisk dvou medailí. A to i přestože na nejdůležitějším závodě roku bojoval s nemocí.

Petr Nymburský | foto: Jürgen Heise

Osmadvacetiletý Nymburský je dvojnásobným evropským šampionem v třípolohové střelbě libovolnou malorážkou, má medaile ze Světového poháru a v loňském roce ovládl jeho finále. Úspěch na mistrovství světa ho ale stále míjel.

Až do loňska měli puškaři světový šampionát pouze jednou za čtyři roky, příležitostí tedy příliš neměl. A když už se naskytly, chybělo mu trochu štěstí. V roce 2018 v Čchangwonu skončil 15., před rokem v Káhiře 13., jen kousek od nejlepší osmičky, která postupuje do finále.

Letos v Baku se ale Nymburskému vše sešlo. I když dosavadní průběh sezony neměl ideální. A v nadsázce za to mohl jeho reprezentační kolega Jiří Přívratský.

„Jirka střílel od začátku sezony výborně. Tím mě nakopnul, chtěl jsem také střílet takhle dobře hned na jaře,“ vypráví Nymburský. Proto zintenzivnil trénink a výsledky se také záhy dostavily. Přívratský zvítězil v dubnovém a květnovém kole Světového poháru a Nymburský ho v obou případech doprovodil na třetím místě.

Puškař Nymburský získal na MS titul v neolympijské malorážce vleže

Jenže pak přišly na konci června Evropské hry, a zatímco Přívratský znovu bojoval o medaile, Nymburský skončil v kvalifikaci. „Nechal jsem se strhnout, a kvůli tomu jsem pak měl formu na Evropské hry o čtrnáct dní dřív, než bylo potřeba. Když jsem na ně přijel, byl jsem vyždímaný a už jsem neměl z čeho brát,“ přiznává nyní s odstupem.

Proto si v létě dopřál pauzu a před srpnovým světovým šampionátem zvolil jiný způsob tréninku: místo nastřílení co největšího objemu se zaměřil pouze na detaily, které ho dlouhodobě trápí. Například přílišná nedočkavost po výstřelu, potřeba rychle se podívat na obrazovku, jak rána dopadla. To se snažil Nymburský tréninkem potlačit.

STŘÍBRO V TÝMECH. Jediný úspěšný závod na Evropských hrách byla pro Nymburského soutěž týmů v třípolohové střelbě, ve které společně s Františkem Smetanou a Jiřím Přívratským (vpravo) dosáhli na stříbro.

„Úplně jsem se oprostil od výsledku na terči, což není tak jednoduché, protože právě za výsledek jsme hodnoceni. Ale tomu předchází spousta věcí, které nejsou tak příjemné na trénink, jenže mohou udělat ty rozhodující desetinky,“ popisuje. Při tréninku se řídil závěry svého pozorování: „Když na mě někdo při střelbě kouká a já působím klidně, soustředěně, tak se mi většinou daří i na terči. Takže jsem pracoval na tom, aby můj projev vypadal dobře.“

Do Baku odjížděl dobře naladěný. S pocitem, že je ve skvělé formě. Ale den před závodem v třípolohové střelbě cítil, že po fyzické stránce vše v pořádku není. Šel pouze na neoficiální trénink, ve kterém si puškař nemůže vyzkoušet střelbu ze stejného stanoviště jako v závodě, a z oficiálního tréninku se omluvil. Místo něj odpočíval.

Na návštěvě u fluscinkářů a choleriků aneb neobvyklý průvodce sportovní střelbou

Následující den nastoupil do závodu s horečkou. „Bylo mi vážně zle, lovil jsem poslední zbytky sil,“ líčí. Výsledky střelců z jednotlivých zemí se navíc sčítaly a určily medailisty v soutěži týmů. Tím pádem se střílely dva závody v jednom. „Cítil jsem, že nemám dost sil. Proto jsem vstoupil do závodu zostra. Říkal jsem si, že chci raději medaili v týmech než se šetřit na další fáze individuálu,“ říká. Výsledek nakonec dopadl přesně opačně, než jak zamýšlel.

Společně s Přívratským a Davidem Hrčkulákem o medaile přišli jen kvůli menšímu počtu středových desítek, sám Nymburský ale postupoval závodem dál. Až v rozstřelu o zlato nestačil na Rakušana Alexandera Schmirla.

Jako vicemistr světa pak strávil celý následující den léčbou chřipky, zatímco ostatní trénovali střelbu na 50 metrů vleže. „Nebylo to poprvé, kdy mi na velkých závodech bylo zle. Hodně špatně mi bylo na evropském šampionátu v roce 2019, kde jsem zvítězil. Na loňském mistrovství Evropy jsem také vyhrál, a když jsem přijel domů, odstonal jsem to. Možná to je pro mě cesta k úspěchu…“ zamýšlí se.

Dřevorubec a zedník amatér Nymburský: Ve střelbě je nervozita zbytečná

Nyní na mistrovství světa přišel kvůli nemoci o celý tréninkový den, což ho však tolik neomezovalo. „Střelnici v Baku dobře znám, střílel jsem na ní už několikrát. Vím, jak se tam chová vítr, dobře se mi s ním pracuje. Je to velmi spravedlivá střelnice. A protože už jsem měl z polohovky vyděláno, šel jsem do ležáku s chladnější hlavou.“

Nejspíš právě proto, že na sebe nevyvíjel takový tlak, se mu střelba vleže povedla jako dosud nikdy. „Vystřelil jsem spoustu ran, ze kterých jsem měl opravdu dobrý pocit. To nebývá na vrcholných akcích obvyklé, většinou jsem nervózní a stres se v ranách projeví. Tady se mi ale povedla spousta krásných ran.“

Výsledek? Zlatá medaile.

I když trošku hořká, protože v součtu národních týmů Češi na nejlepší znovu těsně nestačili. „Od bronzu nás dělil nejmenší možný rozdíl, jedna desetina bodu,“ lituje Nymburský.

Sám se ale může titulovat jako mistr světa, i když v neolympijské disciplíně. „Od doby, co střelba vleže není na olympiádě, trochu trpí. Pro mě je ale pořád prestižní. Také proto, že jsem z ní zatím nezískal žádnou medaili, přestože můj tatínek je na ležáka výborný trenér,“ říká.

Mezi střelci se podle něj mnohem víc cení stříbro z třípolohové střelby. „Lidé ze střelecké komunity řeknou: mistr světa vleže – dobrý, ale vicemistr světa v olympijské polohovce – to je něco!“

A pro českou střelbu také příslib do příštího olympijského roku.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Č. Budějovice - Slovácko 2:2, domácí neudrželi vedení a jsou poslední

28. dubna 2024  17:29,  aktualizováno  19:48

Prohrávali, během deseti minut utkání otočili, ale nakonec brali pouze bod. Fotbalisté Českých...

Jablonec - Ml. Boleslav 1:1, alespoň remízu zajistil hostům v závěru Júsuf

28. dubna 2024  17:33,  aktualizováno  19:44

Dlouho prohrávali, nakonec ale berou alespoň bod. Mladoboleslavští fotbalisté ve 30. kole Fortuna...

Plzeň - Teplice 3:0, góly až po přestávce, dvakrát se trefil Chorý

28. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  19:39

Až do druhého poločasu si diváci v Plzni počkali na branky, po poločase ale viděli rovnou tři....

Bohemians - Pardubice 2:1, výhru na konec základní části zařídil Matoušek

28. dubna 2024  17:21,  aktualizováno  19:37

Na jejich postavení v tabulce to vliv nemá, psychicky ale fotbalistům Bohemians výhra ve 30. kole...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...