Sportovní aerobik chystá domácí šampionát

Praha - Po medailových žních na pražském listopadovém mistrovství světa, na němž český sportovní aerobik získal čtyři zlaté a tři stříbrné medaile, se v těchto dnech domácí špička pilně připravuje na dubnové mistrovství republiky. Finálová klání šampionátu, který nese název Aquila Aerobic 2004, proběhnou v neděli 4. dubna za asistence televizních kamer v pražském Kongresovém centru.

Tradičně nejpočetněji bude obsazená kategorie žen, v níž je dvacet přihlášených soutěžících. Mezi nimi se představí i všechny tři loňské medailistky Martina Fulínová, Lucie Jiříková a Silvie Brandová. Poprvé mezi ženami vystoupí úřadující juniorská mistryně světa Silvie Galíková.

Republikového mistrovství se nezúčastní dva nejlepší muži z roku 2003 Petr Jánský a Martin Dušek. Šance na první domácí titul se tak nabízí Pavlu Sirotkovi, jemuž bude vážným konkurentem dvojnásobný juniorský mistr světa Jan Pochobradský.

V kategorii párů bude favoritem dvojice Kateřina Protivínská - Tomáš Krmíček, protože loňští mistři světa Jana Kavříková - Petr Jánský nestartují. O konkurenci v této kategorii se postará několik nových párů, které připravují jednak někdejších mistři světa manželé Hufovi, a Jakub Strakoše s Vladimírem Valouchem.

Strakoš a Valouch společně s Davidem Holzerem jsou trojnásobnými mistry světa v kategorii družstev. Zlatý hattrick tihle tři absolventi olomoucké Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého završili loni v Praze a bezprostředně poté oznámili, že si dávají časově neomezenou dovolenou.

Nyní se tedy věnují výchově mladých a lektorské činnosti. A jestli se ještě někdy vrátí k závodění? "Dobře víme, že ve sportu se nikdy nemá říkat nikdy," naznačil tehdy Holzer za všechny tři, že návrat k soutěžení na té nejvyšší úrovni v budoucnu nevylučují.

Kategorie družstev je tedy na letošním mistrovství Česka bez tohoto fenomenálního tria zcela otevřená a na stupních vítězů může stanout kterýkoli tým z devíti přihlášených. Mimo jiné se představí nová ryze mužská trojice Igor Homolka, Štěpán Kukačka, Pavel Sirotek, kterou připravují Iva Farářová s Valouchem.

Rovněž v soutěži fitness družstev se proti minulosti objeví mnohem víc mužů. V kategorii aerobik to bude šestice mladíků s názvem Veronika´s secrets. Ti budou bojovat o první vavříny mimo jiné i s ženským celkem Top Gun, které získalo na loňském mistrovství světa stříbrné medaile.

Muži se objeví i v dosud čistě ženském týmu Těžká směs, jenž vybojoval na loňském mistrovství světa zlato. Některé šampionky totiž se závodní činností skončily. Nyní budou v sestavě čtyři ženy a čtyři muži, přičemž nově složený tým nese oficiální název Těžká směs III.

Aquila Aerobic 2004 bude zároveň nominačním závodem pro květnovém mistrovství světa. Světový šampionát pořádá letos v květnu jihoaustralské město Adelaide.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž