Kouč amerického fotbalu Daniel Leško vedl i český národní tým. Teď se vrací na...

Kouč amerického fotbalu Daniel Leško vedl i český národní tým. Teď se vrací na scénu jako trenér Ústí nad Labem. | foto: ČAAF archiv

Jako kolega Gruden: Kouč Leško z komentátora trenérem nováčka

  • 0
Patří u nás k jedné z nejrespektovanějších osobností v americkém fotbale. Jako trenér Prague Black Hawks a Prague Black Panthers sbíral tituly a úspěchy. Kouč Daniel Leško vedl i českou reprezentaci.

Po letech u sideline si od trénování zkušený kouč na chvíli odpočinul, když s Jiřím Kalembou v poslední sezoně vytvořil komentátorskou dvojici pro televizní zápasy Bitters ligy. V pátek večer z prostředí tuzemského amerického fotbalu přišla nečekaná  zpráva. Nováček nejvyšší soutěže z Ústí nad Labem Blades jmenoval Leška hlavním trenérem Blades.

S trochou mírou nadsázky českým fanouškům amerického fotbalu může naskočit podobnost se známým koučem a komentátorem Jonem Grudenem. Respektovaný trenér, který vyhrál Super Bowl s Tampou, se od trénování přesunul jako komentátor na ESPN. V letošním roce se opět vrátil do míst, kde v NFL začínal. Po letech se stal koučem Oakland Raiders.

Leško společně s Martinem Kociánem, který je hlavním trenérem v prestižní rakouské lize, patří k nejkvalitnějším a nejzkušenějším koučům. Proto se dalo očekávat, že bez angažmá dlouho nezůstane.

„Věděli jsme, že Dan by se rád vrátil k trénování. V českém prostředí není momentálně fundovanější trenér než Dan Leško. Věříme, že jeho zkušenosti se projeví napříč celým týmem. Chceme, aby šlo o dlouhodobou spolupráci,“ vyjádřil se k angažování známého trenéra člen vedení Ústí Jakub Valenta.

A proč zrovna Blades? Lákadlem může být stále ještě mladý český quarterback Jan Bláha. V Bitters lize týmy aspirující na titul přivádí americké quarterbacky (čestnou výjimkou byl Jan Dundáček z Prague Black Panthers). Velkou výzvou tak pro útočně laděného trenéra může být práce s Bláhou v nejvyšší lize.

Quarterback Blades má za sebou první reprezentační start, kdy nahradil Jana Dundáčka, jenž ukončil kariéru. Premiérový start dopadl na výbornou. Vítězství 44:0 a jistý výkon Bláhy. Ve 23 letech je Bláha největší českou nadějí na tomto postu.

Dokázat, že i v Bitters lize můžete konkurovat s českým quarterbackem? A s týmem, který bude hrát Bitters ligu poprvé v historii? To zní jako výzva pro zkušeného kouče.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž