Španělský lékař Eufemiano Fuentes, jenž je podezřelý z napomáhání k dopingu.

Španělský lékař Eufemiano Fuentes, jenž je podezřelý z napomáhání k dopingu. | foto: Reuters

EPO v krvi sportovců? Nemám s tím nic společného, tvrdí lékař Fuentes

  • 3
Třetí den probíhá v Madridu soud s Eufemianem Fuentesem. Španělský lékař, s jehož jménem je spojena aféra "Operación Puerto", popřel, že by pomáhal sportovcům s krevním dopingem. Soudkyně také odmítla požadavek Italského olympijského výboru, aby Fuentesovi nařídila prozradit jméno jeho klientů. Podle Julie Santamariové by tím byla porušena jejich práva.

V roce 2006 policie zabavila na Fuentesově madridské klinice v rámci vyšetřování antidopingové kauzy zvané "Operación Puerto" krevní konzervy. Stopy prý vedly k tomu, že krev patřila více než 50 cyklistům včetně hvězd Němce Jana Ullricha a Itala Ivana Bassa, kteří následně nesměli startovat na Tour de France.

Dvojnásobný vítěz Giro d'Italia Basso má v únoru vypovídat před madridským soudem stejně jako slavný španělský jezdec Alberto Contador a také další dopingový hříšník Američan Tyler Hamilton.

Fuentes uvedl, že věděl o tom, že v osmi z 92 vaků s krví jsou nadměrné hodnoty erythropoetinu (EPO). Neměl s tím prý ale nic společného. "Nic se do nich nepřidávalo, jen konzervační látky. Tak malé množství (EPO) může mít jediné vysvětlení, že šlo o pozůstatky předchozí léčby," komentoval přítomnost zakázané látky.

Lidský hormon erythropoetin umožňuje tvorbu červených krvinek. Lze jej vyrobit uměle a při nitrožilním podání dochází ke zvýšení výkonnosti organismu, v kterém se začne tvořit více červených krvinek nesoucích kyslík, tedy energii. Ve sportu je zakázán od roku 1989.

Fuentes v úterý při prvním výslechu přiznal, že se nestaral jen o cyklisty, ale o sportovce z různých odvětví. Ve středu upozornil, že nevystavil žádného sportovce zdravotním rizikům.

"Nikdo mi nikdy neříkal o zdravotních potížích, nedostal jsem žádnou stížnost," řekl sedmapadesátiletý gynekolog, který v úterý odmítl odpovídat na otázky právních zástupců Mezinárodní cyklistické unie, španělské federace a Světové antidopingové agentury.

Fuentes je obviněn z provinění proti veřejnému zdraví, protože v roce 2006 ještě ve Španělsku neexistoval antidopingový zákon. Spolu s ním stojí před soudem další čtyři lidé.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž