Sosenka se mezi světovou čtyřku neprotlačil

M a n c h e s t e r - Sen o postupu mezi nejlepší čtyři stíhače na světě se sebevědomému českému cyklistovi Ondřeji Sosenkovi rozplynul ve druhém kole v souboji s Němcem Jensem Lehmannem. Od prvního šlápnutí měl navrch zkušený jezdec, který byl hnacím motorem německého družstva, které v Manchesteru vybojovalo zlato. Již po prvním kole zaostával Sosenka, který přijel s myšlenkou na čas kolem 4:20 minuty, o 266 tisícin sekundy. Jeho jízda působila v porovnání s Lehmannovým výkonem velice těžkopádně. ě stíhačů, byl po dnešním sedmém místě spokojený. "Letošní sezóna byla výborná, v mé kariéře dosud nejlepší," řekl Sosenka a připustil: "Pronikavější úspěch zde mohl být tou třešínkou nadortu."
Po čtvrtině jízdy měl Lehmann k dobru přes tři sekundy a bylo jasné, že na amatérského mistra světa z roku 1991 nebude Sosenka stačit. Soupeř se k němu každým šlápnutím přibližoval a čtyři okruhy před cílem jej dostihl. Ve vynikajícím výkonu Němec pokračoval a jako první jezdec na šampionátu prolomil hranici
4:20 minuty časem 4:19,143.

"Počítal jsem s tím, že bych mohl zajet kolem 4:20, ale to se mi nepovedlo. Proti Lehmanovi jsem jel přibližně stejně jako v dopolední kvalifikaci, ale on je stále skvělý," přiznal Sosenka.Lehmannovi se nejvíc přiblížil jeho krajan Stefan Steinweg, nejrychlejší muž kvalůifikace, který s ním v neděli bude bojovat o titul. K jízdě o bronzovou medaili nastoupí domácí Hayles a Francouz Moreau.

Sosenka si postup z kvalifikace zajistil v souboji s Italem Lukou Capuzzim, kterého dokázal porazit, přestože si v polovině závodu prožil malou krizi.

V kvalifikaci sprinterek na letmých 200 metrů naznačila Běloruska Markovnišenková, že je velice rychlá, časem 11,235 své soupeřky deklasovala o tři a více desetin sekundy a ukázala, že je horkou favoritkou i této disciplíny.

S náhradníkem Markem Hromádkou, který zastoupil nemocného Martina Poláka, zajeli Pavel Buráň a Ivan Vrba v kvalifikaci olympijského sprintu stejný čas jako na olympijských hrách v Sydney 46,298 sekundy, což stačilo na sedmé místo. Ve druhém kole podlehla česká trojice Britům, kteří docílili druhého času 45,293
a obsadili konečnou sedmou příčku.

"Jsem spokojen s osobním rekordem, poprvé v životě jsme jeli pod 46 sekund. Slabinu však máme na prvním úseku, Marek Hromádka s námi jezdí teprve rok a na začátku ztrácíme téměř sekundu. Doufám, že teď po příchodu do Dukly Brno jeho výkonnost stoupne," řekl Pavel Buráň poté, co se svými kolegy zopakoval sedmé místo z loňského světového šampionátu v Berlíně.

Další zlatou medaili pro Francii vybojovali Florian Rousseau, Arnaud Tournant a Laurent Gane v olympijském sprintu. Ve finálové jízdě s nimi však svedli vyrovnanou bitvu domácí závodníci Chris Hoy, Craig McLean a Jason Queally. Obě trojice se dostaly pod hranici 45 sekund, ale rychlejší byli přece jen Francouzi, kteří zvítězili v této disciplíně na světovém šampionátu počtvrté za sebou.

Kompletní výsledkový servis si prohlédněte zde:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž