Sázkařský mistr má milionové hobby

P r a h a - Když přijde do sázkové kanceláře na zlínském náměstí Míru, všechno kolem ztichne. Dojde k okénku, vytáhne peníze a vsadí si. Už tak vydělal miliony. A všichni kolem to vědí. Jak za ním zaklapnou dveře, lidé se vrhnou ke koši, kde na zmačkaném papíru stojí jeho tipy. "Pořád mi někdo volá, abych mu poradil. Často ani nevím, o koho jde," říká. Lidé by rádi věděli, jak to dělá. Jmenuje se Josef Rak, stár šestatřicet let, trošku při těle. Má řídké blonďaté vlasy a vlastní tři stavební firmy. Podle soutěže společnosti Fortuna je nejlepším sázkařem v republice.
Další články na téma "sázení a sázky" přináši čtvrteční MF DNES

Pět set korun dal do hry, správně natipoval osmnáct zápasů s kursy v rozmezí 1,3 až 2,1:1 a získal zpátky 3 201 170 korun. Milion navíc dostal včera jako odměnu pro nejlepšího sázkaře. Pátého listopadu Rak seděl na fotbalovém stadionu a doufal ve výhru Brna v zápase s Plzní. To jediné potřeboval ke svým penězům.

Sedm minut před koncem dal brněnský Došek vítězný gól, pro Raka opravdu milionový. "Poslední minuty to byly nervy. Ale jinak si to neberu. To bych se z toho musel zbláznit. Je to koníček." Úspěchy v sázení přijímá bez velkých emocí. Má i jiné starosti. Čeká, až na něj přijde řada a bude mu transplantována ledvina.

Ale hraje rád a umí to. Sázkové firmy v republice připravuje o miliony každý rok. Ve Zlíně je už dávno známou figurkou, a proto taky neskrývá svou identitu. "Měl jsem peníze už předtím. Jsem zvyklý, že se ke mně lidé chovají, jako bych si otevřel banku," vysvětluje.

Sázkařským géniem je jakoby mimochodem. Uprostřed pracovního dne střádá minuty, hlídá teletext, surfuje po internetu. Dohromady to dá tři hodiny denně. Má svůj osvědčený systém.

Proč by ho ale prozrazoval? Jen utrousil: "Však na něj přijdete všichni!" Šéf sázkové kanceláře se v tu chvíli zhrozil: "Prosím vás!"

ZÁSADY MISTRA SÁZENÍ
1. Až na výjimky se vyhýbá domácím soutěžím
2. Orientuje se na NHL a evropské hokejové ligy
3. Sází mnoho zápasů na jeden tiket


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž