Sáňkařům začíná boj o olympijskou nominaci

Praha - Nejbližší dva měsíce rozhodnou - 31. prosince se uzavře olympijský žebříček sáňkařů a seznam třiceti závodníků, kteří absolvují soutěže na náročné olympijské dráze v italské Cesaně bude znám. V aktuálním pořadí figuruje mezi olympioniky z českých sáňkařů jen Markéta Jeriová, loni dvanáctá v pořadí SP.

Zbylí závodníci budou sbírat potřebné body v závodech Světového poháru, který o víkendu startuje v lotyšské Siguldě.

Pět z nadcházejících osmi dílů seriálu SP se započítává do žebříčku, který dohromady s loňským pořadím rozhodne o kvalifikaci na olympiádu do Turína.

Dvanácté místo v pořadí loňského SP zajišťuje Markétě Jeriové jasný postup mezi třicítku vyvolených.

Mužů může v Turíně startovat 40 a o místo mezi nimi se snaží Jakub Hyman, který se vrací po ročním výpadku, i jeho bratr Ondřej. Dvojic bude na olympiádě závodit dvacet a pro Lukáše a Antonína Brožovy nebude snadné se do kvóty vejít. Uzávěrka
olympijského žebříčku je 31. prosince.

Program SP 2005/2006

5.-6. listopadu: Sigulda (Lot.),
19.-20. listopadu: Turín (It.),
26.-27. listopadu: Altenberg (Něm.),
9.-10. prosince: Calgary (Kan.),
16.-17. prosince: Lake Placid (USA),
6.-7. ledna: Königssee (Něm.),
14.-15. ledna: Igls (Rak.),
28.-29. ledna: Oberhof (Něm.).

Česká jednička Jeriová pomýšlí výš než na devatenácté místo, které obsadila na olympijských hrách v Salt Lake City. "Olympiáda je třešničkou na dortu," řekla v lednu, kdy poprvé v kariéře pronikla ve Světovém poháru do elitní desítky.

Závodnice z Klášterce nad Ohří si loni nechala vyrobit saně na míru u trenéra německého týmu Thomase Schwaba a letos má k dispozici další.

Světový pohár pohár bere na začátku sezony jako prioritu. "V něm se musím prosazovat, abych měla šanci na olympiádě něco zajet," řekla devětadvacetiletá Jeriová.

Prvenství ve Světovém poháru obhajují Němka Barbara Niedernhuberová, Rus Albert Děmčenko a italská dvojice Christian Oberstolz, Patrick Gruber. Němky kralují SP dlouhých osm let, již 56 závodů za sebou nevyhrála závod sáňkařka z jiné země.

Úvod sezony vynechá trojnásobný olympijský šampion Georg Hackl z Německa. Devětatřicetiletý vicemistr světa stále není fit po červencové operaci meziobratlových plotének, po níž ho postihl zánětu nervů v paži. Naskočit do SP by měl až v prosinci.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž