Nejlepší český šachista David Navara sehraje během pražského festivalu duel s nejlepším juniorem světa Richardem Rapportem z Maďarska.

Nejlepší český šachista David Navara sehraje během pražského festivalu duel s nejlepším juniorem světa Richardem Rapportem z Maďarska. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Praha hostí šachový festival, Navara změří síly s Rapportem

  • 5
Na sklonku tohoto a v první polovině příštího týdne se uskuteční v Praze další ročník šachového festivalu ČEZ CHESS TROPHY. Jeho vrcholem bude souboj české jedničky Davida Navary s nejlepším juniorem světa Richardem Rapportem z Maďarska.

První partie jejich klání se odehraje v neděli 5. června od 16.00 v Michnově paláci na Kampě, program festivalu ale odstartuje na tomtéž místě už v pátek 3. června a to simultánkou Richarda Rapporta, který změří síly s 30 soupeři.

Během šesti dnů bude pro šachové fanoušky připravena řada přednášek, simultánek a dalších doprovodných akcí.

Kupříkladu v sobotu 4. června od 15.00 budou na Střeleckém ostrově k vidění živé šachy. Demonstrovat se bude partie, kterou sehrají velmistři Navara a Rapport naslepo.

V neděli 5. června se v Michnově paláci uskuteční simultánka naslepo s americkým velmistrem uzbeckého původu Timurem Garejevem. Ten se utká zhruba s 15 soupeři. Tentýž šachista se ale do Prahy vrátí v prosinci tohoto roku, kdy se zde pokusí o překonání světového rekordu v simultánce naslepo proti 47 soupeřům.

Všechny partie zápasu Navara - Rapport budou ve vedlejší místnosti rozebírány a vysvětlovány velmistrem Robertem Cvekem a zároveň budou on-line přenášeny na webu praguechess.cz.

Zajímavým zpestřením festivalu bude premiéra dokumentárního filmu britsko-estonské režisérky Maris Flabba o Šachovém vlaku, která se uskuteční v neděli 4. června v kině Ponrepo.

Šachový vlak je každoroční akce pořádaná Pražskou šachovou společností, během níž účastníci turnaje cestují vlakem po středoevropských zemích. Loni v říjnu to bylo po trase Praha – Drážďany – Vratislav – Bratislava – Vídeň – Praha. Celkem 122 šachistů z 19 různých národních federací odehrálo rapid turnaj na 11 kol.

Kompletní program ČEZ CHESS TROPHY 2016

Pátek 3. 6.
15:00: simultánka velmistra Richarda Rapporta proti 30 soupeřům (pro diváky vstup volný)

Sobota 4. 6.
15:00: živé šachy na Střeleckém ostrově (demonstrují partii, kterou sehrají velmistři Navara a Rapport naslepo)
16:00: autogramiáda velmistrů Davida Navary a Richarda Rapporta (Střelecký ostrov)
19:00: premiéra dokumentárního filmu britsko-estonské režisérky Maris Flabba o Šachovém vlaku (kino Ponrepo - Praha 1, Bartolomějská 291 / 11)

Neděle 5. 6.
10:00: simultánka naslepo velmistra Timura Garejeva proti 15 soupeřům
15:00: vernisáž výstavy šachových fotografií z kaváren a hospod
16:00: 1. partie zápasu velmistrů David Navara vs. GM Richard Rapport

Pondělí 6. 6.
15:00: přednáška Legendy českého šachu - staří čeští mistři: Opočenský, Flohr, Hromádka (přednášející velmistr Vlastimil Hort)
16:00: 2. partie zápasu velmistrů David Navara vs. GM Richard Rapport

Úterý 7. 6.
15:00: Jak budovat repertoár zahájení - jaká zahájení má amatér hrát a jakým se vyhnout (přednášející velmistr Robert Cvek)
16:00: 3. partie zápasu velmistrů David Navara vs. GM Richard Rapport

Středa 8. 6.
15:00: V jakých pozicích se projevila genialita Bobbyho Fischera (přednášející velmistr Robert Cvek)
16:00: 4. partie zápasu velmistrů David Navara vs. GM Richard Rapport, případný tie-break v bleskovém šachu a předání trofeje vítězi


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž