Magnus Carlsen

Magnus Carlsen | foto: Reuters

Šachista Carlsen i přes dvě porážky vyhrál turnaj ve Stavangeru

  • 0
Mistr světa Magnus Carlsen sice na šachovém turnaji ve Stavangeru přišel o dlouhou sérii neporazitelnosti, ale celkové vítězství si vzít nenechal. Devětadvacetiletý norský fenomén v domácím prostředí vyhrál první turnaj elitních šachistů, jenž se hrál naživo a ne v online prostředí, kam se hráči přesunuli po jarním vypuknutí koronavirové pandemie.

Carlsen si celkový triumf zajistil už v předposledním kole po vítězství nad LAcko sedmnáctiletým talentem Alírezou Fírúzdžou z Íránu, jenž nakonec skončil druhý. Největší favorit tak získal prémii 700.000 norských korun (1,7 milionu Kč).

Norský velmistr nicméně také na turnaji utrpěl netypicky dvě porážky. Tu první mu v 5. kole uštědřil Polák Jan-Krzysztof Duda a utnul Carlsenovu více než dva roky dlouhou sérii neporazitelnosti v klasickém šachu, během níž uhrál 44 vítězství a 81 remíz.

Druhou porážku Carlsen utrpěl na závěr turnaje s celkovým vítězstvím v kapse od Arména Levona Aronjana. Měl přitom výhodu zahájení, ale nakonec s bílými figurami podlehl, což se mu stalo naposledy koncem roku 2017.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž