Šachisté musejí na dopingové kontroly

  • 1
Moskva - Šachisté už dlouho usilovali o to, aby byli oficiálně uznáni za sportovce. Nyní se jim to konečně podařilo, ovšem musejí za to zaplatit určitou cenu. Musejí chodit na dopinkové kontroly a nadšeni tím nejsou. "Dosud jsme byli nedotknutelní, neboť se mělo za to, že jediným dopinkem pro šachisty může být jen rozum," řekl jeden z hráčů. "Je velmi smutné, že i nás podezřívají z nepoctivosti," uvedl nejmenovaný šachista.

Prezident Mezinárodní šachové federace (FIDE) Kirsan Iljumžinov, který je zároveň prezidentem ruské Kalmycké republiky, říká, že mu trvalo mnoho let, než dokázal, že "šachy jsou sport". Tímto problémem se podle něj zabývaly různé sportovní ústavy a testy potvrdily, že fyzická zátěž atletů se vyrovná zátěží šachistů v době zápasu. Jako sportovci se ovšem musejí i šachisté nyní podrobit dopinkové kontrole.

Prvním kontrolám byli už v roce 1999 podrobeni šachisté při turnaji ve Španělsku. Letos to byli junioři a nyní v Moskvě testy poprvé v rámci světového mistrovství absolvují dospělí hráči. Zdravotní komise FIDE denně vybere několik účastníků. Šachisté podle týdeníku Itogi vůbec nejsou touto procedurou potěšeni.

Někdejší ruský mistr světa Anatolij Karpov namítá, že FIDE by měla znovu zhodnotit svou činnost. Kontrola šachistů je podle něj identická s kontrolou jiných sportovců. Míní, že je to nepřípustné. Nizozemský hráč Jan Timman si postěžoval, že
dopinková kontrola šachistů je porušováním lidských prav.

Iljumžinov však soudí, že integrace šachu do mezinárodního olympijského hnutí je jedinou možností, jak jej udržet udržet ve sféře vrcholového sportu. "Nebudeme považovat několik šálků kávy a alkohol za dopink," vysvětlil Iljumžinov. Pokud chceme ale být členy Mezinárodního olympijského výboru, musíme dodržovat požadavky olympijské charty, připojil.

Šachisté podle nynějších pravidel nesmějí vypít více než čtyři šálky kávy za šesti hodin. Doplní-li spotřebu tekutin kolou, smějí vypít jen dva šálky kávy. Při zahájení letošního šampionátu v Moskvě byla dovolena konzumace vodky. To vyvolalo souhlasné potlesky účastníků. Všichni hráči ale ode dneška musejí dbát na spotřebu zakázaných preparátů včetně kofeinu. Nesmějí užívat drogy, anabolika, močopudné prostředky a hormony. Vezmou-li je, bude jim zakázána účast na turnajích, čeká je peněžitý trest ve výši 100.000 dolarů a diskvalifikace. Narkotika a anabolika znamenají stop na dva i více let.

Všichni účastníci letošního mistrovství světa, jež se koná v Kremelském státním paláci, dostali brožuru s užitečnými radami. Sami však konstatovali, že nikdo dosud nevymyslel anabolika, která by šachistům umožnila bezpečně zvítězit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž