Bolavá Martina Sáblíková s trenérem Petrem Novákem.

Bolavá Martina Sáblíková s trenérem Petrem Novákem. | foto: www.sport-invest.cz

Sáblíková závodila nedoléčená, přesto tvrdí: Se zdravím nehazarduju

  • 13
Vancouver-Richmond (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Ne, Martina Sáblíková není nadčlověk. I ona je pouze lidská bytost, s křehkou tělesnou schránkou. Ano, ve čtvrtek zariskovala, když nedoléčená nastoupila k závodu na 3 000 metrů. Jedni ji obdivovali, druzí tvrdili: Šlo o nemístný hazard se zdravím. "Nešlo," sama oponuje.

"Do extrémního rizika bych ani já nešla. Ale ráno před závodem jsem teplotu neměla. I když jsem byla nemocná, nedokázala bych jen tak sedět na tribuně a koukat se na ten závod. S horečkou 38 bych to asi vzdala. Ale takhle? Musela jsem to zkusit. Já se tak rozhodla."

Je jí 21 let. Je tudíž plnoletá a odpovědná za své činy. Ve čtvrtek závodila nemocná stejně jako Kateřina Neumannová při zlatém běhu v Turíně. Nebo jako Lukáš Bauer na letošní Tour de Ski. A co hokejista Šlégr, který se pouhý týden po záhadném kolapsu vrací do hry? Či Roman Šebrle, jenž prokašlal minulou olympiádu, a hokejisté zatajující při play-off svá zranění? Příkladů najdete stovky. Sportovci běžně riskují. Chtějí riskovat.

Sáblíková vlastně udělala totéž, co mnozí jiní, kteří jdou do práce navzdory nemoci – proto, že musí, nebo že jen chtějí, s pocitem vlastní nenahraditelnosti. I s vědomím možných dopadů. Při nedoléčené nemoci působí viry či bakterie v těle déle, banální nemoc potom může mít za určitých okolností i následky trvalé.

Například při chřipce trpí srdce, jiné virózy mohou přerůst v zánět mozkových blan či revmatickou horečku. Většina z těch, kteří pracují i ve stavu nemocných, to ví.

"Sednout si do auta je také riziko, ale to je i normální život. Byl jsem svědkem, jak se na chodníku zhroutil člověk, co nikdy nesportoval," říká Petr Novák, trenér Sáblíkové. "Život vrcholového sportovce, pokud chce stát na pódiu, je životem na hraně, co se zdraví týče. To riziko s sebou nesete celou dobu."

Krize nastává, jakmile hranu překročíte. Pak dochází i k tragickým úmrtím fotbalistů či cyklistů. Najít míru, to je klíč. Novák ve čtvrtek Sáblíkovou do závodu nenutil, ani ji od něj neodrazoval. "Poslední verdikt byl její. Ale do ničeho, co by hrozilo průšvihem, bych ji nepustil."

Navíc měli lékařské dobrozdání, že startovat může. Její stav konzultovali s Liborem Mackem, sportovním lékařem z Nového Města. "Vděčím mu za moc," tvrdí Sáblíková.

"Tělo sportovce je nastavené jinak," říká Novák. "Martina šla už před trojkou zdravotně nahoru. Jsou různé metody léčby, které běžný člověk ani nezná. Nám pomohly."

Pohled na českou rychlobruslařku mu v sobotu dával za pravdu. Bílá ve tváři byla už jen ve chvíli, kdy ji poslala k zemi Japonka Hozumiová. "Vidíte, riziko je všude. I tam, kde ho nečekáte," reagoval Novák.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž