Petr Vabroušek na běžeckém úseku - ilustrační foto

Petr Vabroušek na běžeckém úseku - ilustrační foto | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

S triatlonistou Vabrouškem běželi v Bahrajnu šejk i pštros

  • 0
Tuhle pozvánku nešlo odmítnout. Půl milionem dolarů dotovaný Challenge v Bahrajnu přilákal do města Manáma světovou špičku v triatlonu napříč všemi distancemi včetně dlouholeté české ironmanové jedničky Petra Vabrouška.

„Potvrdilo se mi, že můj ironmanský naftový motor má jen jednu rychlost, a ta na světovou špičku v půlce určitě nestačí,“ zmínil Vabroušek, že 1 900 metrů plavání, 90 kilometrů v sedle kola a 21,1 kilometru běhu jsou pro něho krátké vzdálenosti.

V kategorii profesionálů obsadil 25. místo, za vítězným Michaelem Raelertem, který inkasoval 100 tisíc dolarů, zaostal časem 4:02:41 téměř o půl hodiny.

Vabroušek nabral podle předpokladů zásadní manko už ve vodách Perského zálivu. „Po plavání bylo celkem rozhodnuto, a tak jsem si dal zbytek závodu na pohodu,“ prohodil Vabroušek.

Při závěrečném půlmaratonu dostal nevšední doprovod. „Asi dva metry vysoký pštros běžel těsně vedle mě přibližně půl kilometru a podrobně mě studoval. Naštěstí si neklovnul,“ usmíval se malenovický triatlet.

Startovní pole bylo i jinak exotické. Závod zdárně dokončil bahrajnský princ s přiléhavě dlouhým jménem His Highness Sheikh Nasser bin Hamad Al Khalifa.

Vabrouška teď čeká přestávka, už teď ale myslí na příští sezonu, kterou načne 21. rok mezi triatlonisty. Svůj první start si naplánoval do izraelského Ejlatu na Isramana, kde v předešlých dvou letech triumfoval.

„Je to pro mě nejkrásnější ale zároveň nejtěžší ironman,“ vyznal se Vabroušek. 41letý sportovní dobrodruh má v programu také dubnový Arktický maraton na severní točně. Novinka to pro něho není, loni dvakrát zvítězil v antarktických bězích u jižního pólu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž