Předsatví se Nizozemka Ireen Wüstová na ME v Moskvě?

Předsatví se Nizozemka Ireen Wüstová na ME v Moskvě? | foto: AP

Nizozemští rychlobruslaři zvažují bojkot lednového ME v Rusku

  • 54
Elitní nizozemští rychlobruslaři zvažují, že nebudou v lednu startovat na mistrovství Evropy ve víceboji v Čeljabinsku. Hlavní rivalka Martiny Sáblíkové v posledních letech Ireen Wüstová nebo Sven Kramer nechtějí do Ruska s ohledem na možnou vinu ruské armády na sestřelení malajského letadla na Ukrajině v červenci. Na palubě tehdy zahynulo i 192 Nizozemců.

„Momentálně mám pocit, že není správné, abych obhajovala evropský titul v Rusku,“ uvedla Wüstová. „Mnoho Holanďanů zná někoho, koho letecká havárie poznamenala. Proto teď nemůžu nic vyloučit,“ uvedla osmadvacetiletá čtyřnásobná olympijská vítězka, která vícebojařské ME ovládla v posledních dvou letech.

Diskuze o tom, že by někteří nizozemští rychlobruslaři kontinentální šampionát bojkotovali, se rozhořela v dějišti víkendového Světového poháru v Berlíně. Jako první se o ní zmínil trenér Jan van Veen. Vedle Wüstové a Kramera tuto možnost naznačila například i Marrit Leenstraová.

Hvězdní Nizozemci však zřejmě do Čeljabinsku nakonec poletí. „Samozřejmě, že je to dilema a hodně složité rozhodnutí. Je to velmi citlivá otázka,“ podotkl Kramer, který nechce sport spojovat s politikou. „Nakonec jsem sportovec, který tvrdě trénuje a bruslí. Myslím si, že by to měla vyřešit mezinárodní unie. Pokud se mě ale ptáte, tak bych osobně dal přednost tomu, kdyby se mistrovství Evropy konalo jinde,“ uvedl sedminásobný kontinentální šampion v rozhovoru pro deník De Telegraaf.

Nizozemská národní federace ani tamní olympijský výbor nechtějí do rozhodnutí závodníků zasahovat, na diskuzi už ale zareagovala i Ruská bruslařská unie (RBU), které se to nelíbí. Viceprezident Andrej Vahutin uvedl, že by všichni, kteří nebudou chtít v Čeljabinsku startovat, mohli dostat od ISU trest. To však popřel viceprezident mezinárodní unie Jan Dijkema a nizozemský tisk reakci ruské strany označil za mlácení prázdné slámy.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž