Víceúčelová hala Velký Osek, studie

Víceúčelová hala Velký Osek, studie | foto: Arnošt Navrátil, Jan Linhart

Rychlobruslařská hala už má svou podobu

  • 26
Praha - Víceúčelová sportovní hala ve Velkém Oseku už nabývá na své konkrétní podobě. Projekt, do něhož je zakomponován rychlobruslařský ovál, má být hotov do konce roku 2009. To by znamenalo, že tým kolem Martiny Sáblíkové by měl na olympiádu do Vancouveru odcestovat z českého ledu.

Nebyly to jen plané řeči představitelů malé obce na Kolínsku. Jejich projekt víceúčelové haly dostává konkrétní obrysy a hala za téměř půl miliardy by měla být otevřena těsně před olympijskými hrami 2010.

"Můžeme říci, že konec roku 2009 je reálný termín," potvrdil starosta Velkého Oseka Jiří Otta.

Strany, které se podílejí na projektu, dnes představily jeho studii. "Hala bude jedinečná. Žádnou ze stávajících rychlobruslařských hal v Evropě nekopírujeme," řekl hlavní architekt Arnošt Navrátil.

Objekt má zahrnovat dvě ledové plochy pro hokej a short-track a rychlobruslařský ovál. Přístup do haly bude bezbariérový, takže plochu využijí i například hráči sleghe hokeje. Do hlediště se vejde 4 500 diváků. Přistaven bude hotel s kapacitou 200 lůžek, parkovací plochy a výhledově čtyři fotbalová hřiště.

"Zajistíme kyvadlovou dopravu," říká starosta

Plné využití prostoru, které nabízí příroda.

To je myšlenka objektu víceúčelové haly ve Velkém Oseku na Kolínsku. "Zvolili jsme krajinářské pojetí, halu bude obklopovat třímetrový násyp," řekl architekt Arnošt Navrátil. Délka objektu bude něco přes 200 metrů, šířka 100.

O jejím plném využití se nepochybuje.

"Je zde vynikající dopravní obslužnost, spojení po dálnici D11, jezdí tudy rychlíky, autobusem jste tu do půl hodiny," vyjmenoval přednosti obce, která je od Prahy vzdálena kolem šedesáti kilometrů, starosta Jiří Otta.

"A pokud na to přijde, jsme schopni zajistit z Prahy kyvadlovou dopravu," doplnil.

Otta zopakoval, že víceúčelový stánek nebude pouze pro Martinu Sáblíkovou. "Chceme dát prostor široké veřejnosti, chceme naučit lidi bruslit."

Financování bude provedeno pomocí úvěru, pomoci by měl také Středočeský kraj, jedná se o využití evropských fondů.

Ale autoři projektu sázejí hlavně na širokou masu lidí toužících po provozování tohoto zimního sportu.

"Chceme, aby si lidi koupili permanentky na bruslení. Padesát hodin na rok, pět let, za cenu deset tisíc korun," uvedl Vladimír Bartoš, který se stará o finance.

Předpokládá, že se prodá padesát tisíc permanentek, čímž by se de facto hala zaplatila. "Je to reálné. Prostřednictvím krajů chceme oslovit zejména školy, zájem už projevily i některé firmy," dodal. "Věříme, že těch padesát tisíc nadšenců najdeme."

Jedna hodina bruslení vyjde na čtyřicet korun. "Samozřejmě, že bruslit na základě jednorázového vstupu bude možné. Ale ceny pak budou logicky vyšší, až čtyřnásobně," dodal Otta. Všechny plochy může najednou využít až tisíc bruslařů.

Tento způsob finančního krytí je u takovéto stavby unikátní. "Ano. Je to výjimečný způsob, ale podobné kroky dělám rád," usmál se Otta.

Novák: Plní se mi životní sen

Za splnění svého snu označuje projekt víceúčelové haly s oválem pro rychlobruslení Petr Novák. Kouč Martiny Sáblíkové a dalších reprezentantů tak věří, že skončí věčné cestování NowiS teamu za ledem.

"O tomhle jsem snil celou rychlobruslařskou kariéru," uvedl Novák. "Nebudeme muset být osm měsíců v zahraničí, ale budeme se moci konečně připravovat doma." Věří, že hala bude využita i pro velké akce. "Každý rok je spousta Světových pohárů seniorů i juniorů, mistrovství světa i Evropy. Chtěli bychom, aby se zde alespoň jeden závod za sezonu konal."

O projektu informoval i v zahraničí. "Ozývají se nám lidé, kteří chtějí na stavbu přispět, jsou nadšení." Připustil také, že ve Velkém Oseku by mohli trénovat i zahraniční rychlobruslaři. "Ano, i to je možné," dodal Novák.

Nadšená je i samotná Sáblíková. "Moc si přeju, abych opravdu mohla do Vancouveru odjíždět z českého ledu," uvedla dvojnásobná mistryně světa.


 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž