Ruský souboj nakonec vyhrál Pljuščenko

V a n c o u v e r - Rus Jevgenij Pljuščenko se stal novým mistrem světa v krasobruslení. V souboji o titul porazil svého krajana a trojnásobného šampióna Alexeje Jagudina, který v soutěži startoval navzdory bolestivému zranění nohy. Bronzovou medaili si z Vancouveru odveze Američan Todd Eldredge. Pljuščenko, který s přehledem dominoval oběma částem soutěže, tak zkompletoval svou sbírku cenných kovů z mistrovství světa. Osmnáctiletý Rus už v minulosti získal stříbro a bronz.

Pljuščenko nenechal ve volných jízdách nic náhodě. Na úvod předvedl kombinaci čtverného a trojitého toe-loopa a bez větší chyby pak zvládl dalších osm trojitých skoků. "Konečně se mi povedlo to, po čem jsem tak dlouho toužil," radoval se. "Ještě si vlastně ani pořádně neuvědomuji, co jsem dokázal, nejspíš mi to dojde až tak za týden," dodal.

Jagudin, jemuž po krátkém programu patřilo třetí místo, se nakonec probojoval před Eldredge. Rusovi, který jel na hudbu z filmu Gladiátor, se sice nepovedl jeden trojitý skok, narozdíl od Američana se však odhodlal ke čtvernému toe-loopu a zvládl ho.

S druhým místem byl Jagudin nakonec spokojen. "Věděl jsem předem, že nemám šanci vyhrát. Druhé místo je za těchto okolností úspěch," přiznal krasobruslař, který se po pondělní kvalifikaci dělil o deváté místo. "Tahle sezona se mi moc nepovedla. Budeme muset změnit náplň a frekvenci tréninků. Rád bych za rok vyhrál olympiádu," svěřil se Rus.

Pljuščenko inkasoval za vítězství prémii 55 000 dolarů, Jagudin za stříbro 33 000 a Eldredge za bronz 22 000 dolarů. Zklamáním skončila soutěž pro miláčka domácího publika Elvise Stojka. V den svých devětadvacátých narozenin předvedl Kanaďan jeden z nejhorších výkonů v kariéře a skončil desátý.

KOVALOVÁ SE SZURMANEM POSTOUPILI
Český taneční pár Kateřina Kovalová, David Szurman postoupil do poslední fáze soutěže, volných tanců, a udržel si tak naději na postup na olympijské hry v Salt Lake City. Oproti povinným tancům si sice Kovalová s Szurmanem pohoršili a spadli po originální části na 24. místo, ale přání postoupit do volných tanců se jim splnilo.

Poslední část soutěže, do které postoupilo právě čtyřiadvacet párů, je na programu dnes. Na olympiádu se kvalifikuje pouze prvních dvacet dvojic. Českým reprezentantům se v každém případě povedlo vylepšit výsledek z loňského šampionátu v Nice, kde skončili šestadvacátí.

"Originální tance mají předurčený rytmus. Loni v Nice to byla rumba, letos to byl quickstep a foxtrot. Celý program trvá dvě a půl minuty. My jsme si vybrali foxtrot," vykládal Szurman, který absolvoval orginální tanec v bílé košili a černé vestě. Kovalová zazářila v červených šatech.

"Nezajeli jsme špatně, ale mohlo to být lepší," přemítal Szurman. "Dva nebo tři rozhodčí nám pak dali o hodně nižší známky a to zavinilo, že jsme se propadli. Rozdíl oproti ostatním známkám činil vlastně až bod a půl, což je dost. Ale nerad bych sváděl vinu na rozhodčí," dodal český reprezentant.

Soutěž vedou Italové Barbara Fusarová a Maurizio Margaglio před Marinou Anissinovou a Gwendalem Peizeratem z Francie a Rusy Marinou Lobačevovou a Iljou Averbuchem.

VÝSLEDKY
Muži

1. Pljuščenko 2,0, 2. Jagudin (oba Rus.) 5,2, 3. Eldredge 5,6, 4. Goebel (oba USA) 7,6, 5. Honda (Jap.) 12,4, 6. Jün-fej Li 12,4, 7. Čcheng-ťiang Li (oba Čína) 14,8, 8. Abt (Rus.) 14,8, 9. Sandhu 16,2, 10. Stojko (oba Kan.) 18,4.
 
Taneční páry - po originálním tanci
1. Fusarová, Margaglio (It.) 1,0, 2. Anissinová, Peizerat (Fr.) 1,6, 3. Lobačevová, Averbuch (Rus.) 2,8, 4. Bourneová, Kraatz (Kan.) 3,4, 5. Drobiazková, Vanagas (Lit.) 3,8, 6. Chaitová, Sachnovski (Izr.) 4,8,... 24. Kovalová, Szurman (ČR) 19,0.

Jevgenij Pljuščenko si jeden pro titul mistra světa.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž