Řehula si přivezl z Austrálie i druhého syna

Praha - Nejcennější zavazadlo nespustil triatlonista Jan Řehula z očí celou dlouhou cestu z Austrálie. Bronzový olympijský medailista ze Sydney 2000 si včera přivezl domů do Plavů u Českých Budějovic druhého syna. Teprve měsíčního Šimona pojmenoval po slavných triatlonistech - mistru světa Lessingovi a olympijském vítězi Whitfieldovi. Stejně jako už dvouapůlletý Jakub přišel Simon Rehula na svět v Austrálii, druhém domově rodiny.

"Nekřičeli najednou, ale v breku se střídali," komentoval otec dvacetihodinovou pouť z opačného konce Země, kde strávil už šestou zimu. Letos vyměnil Manly za Cronullu, jižní část Sydney. S přítelkyní Bárou si tu pronajali byt.

Netrénoval už s proslulou skupinu Breda Suttona, ale volil vlastní program. "Ráno jsem plaval s delfíny v moři a pak vyrážel na kole, nejčastěji s Chrisem McCormackem," jmenuje zdejšího rezidenta, vítěze Světového poháru 1997.

Potkával se tu i s Gregem Welchem, prvním neamerickým králem Havaje, který před časem prodělal operaci srdce. "V blízkosti národního parku byly špatné silnice," postěžuje si.

Hned v prvním týdnu mu ukradli kolo a se mu v zubu vylomila plomba. Bojovat musel i s ničivými požáry. "Někdy se venku nedalo ani dýchat a v moři plavaly uhlíky."

Možná i proto méně závodil. Na březnovém Ironmanovi na Novém Zélandu vzdal na 24. kilometru běhu z pátého místa. "Bylo chladno, špatně jsem občerstvoval a ocitl se na dně."

Po této kalvárii se rozhodl vrátit se znovu k olympijským tratím. Vyhrál sprint v Sydney a v závodě Světového poháru tu obsadil 19. místo. "Už se začínají sbírat body do žebříčku pro Atény. Skončil čas zásluh," připomíná.

Pokud získá Česko jen dvě místa na startu, svede o ně s Krňávkem a Ospalým tuhý boj. "Dřív trénoval na sto padesát procent, teď chtěl být i s námi. Pochopil, že je taky táta," chválí ho přítelkyně Bára. "Nejraději koupu, houpu a chodím na procházky," usměje se zjihle tvrdý chlapík. Ukázat se chce hlavně na mistrovství republiky v Praze a do světa se vydá spíš až v druhé části sezony.

Ještě snímeček a za okamžik vyrazí triatlonisté Petr Vaboušek (vlevo) a Jan Řehula trénovat na silnici vedoucí mezi lávovými poli, která na Havaji zůstala po sopečné činnosti

Triatloinsta Řehula seče trávu u svého domku na jihu Čech

Triatlonový reprezentant Jan Řehula se koupe v bazénu se synem Kubou

Řehula při cyklistickém tréninku na válcích před svým domem

Snoubenka Bára rozcvičuje Řehulu před závodem štafet na mistrovství Evropy v Karlových Varech

Jan Řehula v neoprénu před startem závodu štafet při ME v Karlových Varech

Jan Řehula vede pole triatlonistů při běhu v jednom ze závodů


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž