Řehula a Berková vládnou triatlonu

P r a h a - Jan Řehula a Renata Berková byli v anketě zástupců oddílů a novinářů zvoleni Triatlonisty roku 1999. Zatímco Řehula, který už v týdnu stačil vyhrát v Austrálii první závod druhé kategorie Světového poháru a proto v Praze scházel, zvítězil v anketě poprvé, Berková už pošesté. "Ne, vítězství v anketě mi ještě nezevšednělo," řekla Berková, která ukončila studia a stala se magistrou. "Pokusím se dostat na olympiádu a pak se uvidí, jestli budu pokračovat, nebo se vrátím do lékárny," přiznala.

Teplota zabránila v účasti loňskému vítězi Martinu Krňávkovi, který Řehulovi podlehl o pouhých šest bodů, takže za všechny promluvil až třetí Filip Ospalý. "Chci se dál zlepšovat a jediným cílem pro tuto sezónu je pro mě olympiáda," dodal s vědomím, že boj o třetí místo v reprezentaci pro Sydney svede patrně s Martinem Matoulou, který měl loni slabší sezonu a umístil se jako čtvrtý.

Za Řehulu přebraly cenu rodiče. "Asi za to trochu můžeme i my," přiznala vítězova matka. "Zakazovali jsme mu všechno a povolili mu jen plavání. Z toho pak byl k triatlonu jen kousek," dodala. Otec jen konstatoval, že jejich syn, který se krátce před koncem roku stal otcem, okouší tvrdé podmínky v Austrálii. "Už druhý den je pustili z porodnice a třetí čtyvrtý den už malého koupali ve vaně. Známý lékař tvrdí, že narození v prosinci a listopadu jsou dobří plavci, takže možná půjde v Honzových stopách."

Alena Peterková letos oslaví čtyřicetiny, ale přesto dál jasně vládne domácímu duatlonu. Na mistrovství Evropy a čtvrtá na světovém šampionátu. I Letos touží neopustit své pozice, ale i ona touží po olympiádě. "Plavání nestačím zlepšit natolik, abych se do Sydney dostala v triatlonu, proto se o to chci pokusit v maratonu," přiznala zkušená vtrvalská běžkyně.

Výsledky - nejlepší triatlonista roku: 1. Řehula (Deníky Bohemia) 322 bodů, 2. Krňávek 316, 3. Ospalý (oba Kepák Brno) 221, 4. Matula (Deníky Bohemia) 81, 5. Chroustovský (Diana Praha) 72, triatlonistka: 1. Berková (Kepák Brno) 146, 2. Radová (Kovosvit Tábor) 124, 3. Zelenková (TT Centrum Praha) 71, ironman: 1. Vabroušek (Kepák Brno) 193, 2. Piloušek (Australian Bodycare Hluboká) 137, 3. Strangmüller (Diana Praha) 81, duatlonista: 1. Chroustovský 213, 2. Pokorný (Diana Praha) 65, 3. Mikeš (AC Start K. Vary) 34, duatlonistka: 1. Peterková (Deníky Bohemia) 187, 2. Loskotová (Orbit Praha) 91, 3. Radová 63, kvadriatlonista: 1. Podborský (Deníky Bohemia) 216, kvadriatlonistka:  Peterková (Diana Praha) 163, objev:  Daněk (SKUP Olomouc) 65, trenér: Dvořák (reprezentace) 47, akce: VC Pražské energetiky 76.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž