Registana zabloudila na trati

  16:36
Cheltenham - Česká klisna Registana si spletla trať překážkového dostihu Sporting Index v anglickém Cheltenhamu. V závěru dramatického závodu se dvojnásobná vítězka Velké pardubické dostala do jasného vedení, ale dvě překážky před cílem vyběhla po chybě německého jezdce Petra Gehma z trasy...

Registana si už podle dostihových odborníků zřejmě běžela pro bezpečné vítězství, když přišel Gehmův omyl. V zatáčce, kde byly dvě proutěné překážky vedle sebe, navedl žokej osmiletou českou klisnu chybně na vnitřní dráhu. 

"Je to na zastřelení," komentoval jezdcovu chybu s nadsázkou zklamaný trenér Čestmír Olehla. "Skákala velmi dobře a líbilo se mi to," pochválil svou svěřenkyni.
"Nejhorší je, že nikdy nebudeme mít srovnání, jak to mohlo dopadnout," dodal. Je skoro přesvědčený, že jeho osmiletá hnědka si dnes běžela pro desáté vítězství po sobě, nebo by o něj určitě bojovala. 

Žokej Gehm si tak jistý nebyl. "Docházely síly a dráha byla poněkud příliš měkká," řekl po závodu. Unavení byli podle Olehly v závěru ale i další koně. Všiml si, že jeho svěřenkyně měla uši dopředu, takže mu bylo jasné, že bojuje.

"Kůň to celé oddřel, a já to zpackal," neomlouval Gehm nijak svůj omyl. "Je to moje ostuda a smůla pro koně a pro majitele," dodal.

Vedení závodiště mu po vyšetření případu stanovilo zákaz startů na deset dnů, i když podle Olehly nebyla trať ideálně značená. Při posledním dostihu před dvěma lety vyběhli mimo tři koně, dnes byla Registana jediná.

Zklamaní nebyli jen Gehm a Olehla, ale také trenér a jezdec druhého českého koně v dostihu Pavel Složil. "Kyrton mně naštval," řekl po závodu o svém koni. Ten podle něj měl na slušné umístění, ale v poli se pohyboval hodně vzadu a dvě překážky před koncem se rozhodl dál neběžet.

"Nám je líto, že se to nepovedlo," řekl předseda pardubického Dostihového spolku Miroslav Petráň. Podle něj jde o to, že musí startovat pět českých koní a pak jeden neúspěch nebude mít takový dopad. "To bude ale ještě chvíli trvat."

Registana běžela závod v dobré formě, nikdy nebyla dále než čtyři délky za vedoucím koněm. Do finiše vyrazila podle taktického plánu deset překážek před koncem a záhy získala náskok, i když její protivníci se nechtěli snadno vzdát.

U předposlední překážky v zatáčce, kde byly dvě proutěnky vedle sebe, navedl žokej Gehm osmiletou českou klisnu chybně na vnitřní dráhu. Tím Registana otevřela prostor pro Spot Thedifference, který nezaváhal a závod vyhrál. "Ten Němec mně pěkně utíkal, ale pak prostě spustil oči z dráhy," řekl vítězný žokej J.T. McNamara. "Věděl jsem, že dělá chybu, protože jsem si trať před tím prošel."

Gehm tvrdí, že si dráhu prošel také, ale zapamatoval si jinou trať. Kdyby nebyl ve vedení, chyba by se nestala. Takto ale byla pro Registanu osudná. Podle jezdce Složila možná Gehm podcenil přípravu v tom, že přiletěl až dnes na poslední chvíli.

Trenér vítězného Spot Thedifference Enda Bolger řekl, že je mu českého týmu líto. "Ta klisna měla v tu chvíli všechny na kolenou. Byla to věc, která se stává, a přiznávám, že jsem nebyl smutný, když jsem ji viděl vypadnout ze závodu."

Není vyloučeno, že se přemožitel Registany podívá do Pardubic, protože Petráň již hovořil s jeho irským majitelem Johnem McManusem (ten je zároveň spoluvlastníkem fotbalového klubu Manchester United) o možné účasti ve Velké pardubické.

Přihlášen už byl letos, ale nakonec nejel, protože neměl formu. "Byli jsme tu hlavně pro zkušenosti," řekl Olehla, který o dalším působení v Anglii bude ještě mluvit s vedením stáje Wrbna Racing. "Myslím, že to nenecháme. Anglie stojí tak vysoko, že to zkoušet budeme," soudí.

Bookmakeři i tisk ve Velké Británii přitom Registanu považovali za jasnou favoritku dostihu na 6200 metrů. Podle ráno vypsaných tipů měla dvojnásobná vítězka Velké pardubické kurz 2,5:1, zatímco nejlepší domácí kůň Go Roger Go měl šance mnohem menší (5:1). Osmiletá hnědka předtím dva roky nenašla při svých startech přemožitele.

Registana byla v Cheltenhamu stejně jako žokej Gehm poprvé. "Nemusí tedy dobře odhadnout, kdy se láme chleba," řekl před závodem trenér Čestmír Olehla. Při posledním dostihu před dvěma lety tři koně z dráhy vyběhli, protože se žokejové špatně zorientovali, v pátek byla česká klisna jedinou obětí složité dráhy. "Prý trať o hodně líp vyznačili. Neměli by se splést, ale dráha je skutečně složitá," prohlásil přitom dopoledne Olehla...

Výsledek:
Sporting Index Chase (cross country, 30.000 liber, 6200 m): 1. Spot Thedifference (ž. McNamara, tr. Bolger, maj. John P. McManus/Ir.), 2. Star Performance, 3. Luzcadou (oba Brit.), ...Registana a Kyrton (oba ČR) nedokončili.

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

Zazářil v pravou chvíli. Pastrňák vystřelil Bostonu v prodloužení postup

5. května 2024  5:27,  aktualizováno  7:04

Hokejisté Bostonu po dvou porážkách zvládli rozhodující sedmý zápas úvodního kola play off NHL...

Chytil jako Voženílek. A Třinec? Jejich mentalitu bych bral, říká Trpišovský

5. května 2024  6:59

Míč za záda ostravského gólmana Markoviče slávista Mojmír Chytil umně tečoval patičkou. A trenér...

Zakrvácený Brož padl s Eckerlinem. Na Oktagonu ve Frankfurtu slavil Kohout i Keita

5. května 2024

Vyprodaná Festhalle ve Frankfurtu byla v sobotu svědkem hned dvanácti soubojů včetně tří ženských...

Čas je tři… Jak Roger Bannister zvládl nemožné a změnil tím atletický svět

5. května 2024

Seriál Pokud se pokusíte zaběhnout míli pod čtyři minuty, zemřete. Rozpukne se vám srdce námahou. Překonat...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....