První zápas kvalifikačního turnaje mistrovství Evropy v sedmičkovém ragby...

První zápas kvalifikačního turnaje mistrovství Evropy v sedmičkovém ragby odehráli čeští reprezentanti proti favorizovanému výběru Švédska. Pozdějším vítězům klání podlehli 0:39. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Čeští ragbisté prohrávali. Kouč si však pochvaluje získávání zkušeností

  • 1
Pět proher si na kvalifikačním turnaji mistrovství Evropy v sedmičkovém ragby připsala česká mužská reprezentace. Trenér Jan Macháček však nespokojený nebyl. Tým mladíků totiž hlavně sbíral zkušenosti.

Hned na začátku kvalifikačního turnaje mistrovství Evropy v Ostravě narazili čeští reprezentanti na Švédsko. Pozdějším vítězům klání podlehli 0:39. A ani další výsledek nebyl příliš lichotivý – ve svém druhém duelu prohráli s Rumunskem 5:45.

„Na začátek jsme to měli hodně náročné,“ konstatoval kouč české reprezentace Jan Macháček. Výběr Rumunů totiž také prošel až do finále, v němž podlehl Švédsku.

„Naše výsledky bohužel poznamenala nešťastná shoda termínů. O víkendu se totiž hrálo semifinále české extraligy, takže jsme neměli k dispozici hráče, které bychom normálně měli,“ vysvětloval Macháček.

„I s nováčky v sestavě jsme se chytili proti Lotyšsku, prohráli jsme těsně 17:22. V neděli jsme sehráli docela vyrovnaný zápas s Litvou, i když jsme znovu prohráli, a s Dánskem jsme už to projeli docela dost,“ poznamenal trenér české reprezentace.

První zápas kvalifikačního turnaje mistrovství Evropy v sedmičkovém ragby...
První zápas kvalifikačního turnaje mistrovství Evropy v sedmičkovém ragby...

Výběr českých mladíků tak obsadil dvanáctou příčku. „Z pohledu umístění spokojeni nejsme, ale hráli jsme tu s mladým týmem a já musím kluky pochválit. Nikdo z nich neměl mezinárodní zkušenosti. Výborně se ukázali dva mladíci, kteří přijeli z Francie z akademie, v dobrém světle se ukázali další dva,“ podotkl kouč.

„Kluci dostali šanci předvést, jak reagují v zátěži. Měli jsme možnost pracovat na časování, na způsobu trénování. Kluci nasbírali zkušenosti, máme na čem stavět dál.“

Vítězové ostravského turnaje ze Švédska dostanou šanci hrát kvalifikaci o účast na olympijských hrách v Tokiu 2020. „Olympiáda, to je na nás teď příliš vysoká úroveň. Na olympiádu můžeme pomýšlet nejdříve za dva cykly,“ přiznal Macháček.

„V tomto turnaji jsme neměli výkonnostní cíle, spíše kontrolní a rozvojové. Ve druhém kole tohoto klání v Bukurešti budeme chtít prokázat, že do téhle skupiny patříme, že na téhle úrovni můžeme zůstat.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž